Ако вашите деца се возрасни, можете да ги направите само овие 2 работи!

Пред се, мора да ги издржите нивните искуства, такашто да имаат каде да одат за секоја нивна тага и неволја. Не во алкохол и во дрога, туку кај вас.

0
201

Ако вашите деца пораснале, тогаш немате голема одговорност кон нив. Само двe, како што рекла Ирина Млодик, инаку, познат руски психолог: да направите да дојдат кај вас и да ви се доверат и за тага и за радост, а другата е да го заштитите вашето здравје и вашиот дух, такашто вашето дете да биде убедено во вашата сила и да не ги крие од вас своите навистина тешки искуства.

Прво мора да ги издржите нивните искуства. Такашто да имаат каде да одат за секоја нивна тага и неволја. Не во алкохол и во дрога, туку кај вас.

Не можете да го занемарите искуството на вашето возрасно дете. Прегрнете го. Кажете нешто како: да, не е лесно. Прашајте го што ќе направи. Не паничете. Обидете се заедно да ги процените ризиците од предложените опции. И плусовите исто така. Ако само споделувате чувства, седете мирно. Подобро е да молчите и да климате со главата, отколку да кажете нешто погрешно.
Совети треба да се даваат само доколку се побарани.

Форма на совет: Јас би го сторил тоа, или, имав слично искуство, постапив на овој начин и жалам, не жалам.

Ако ве обзеле емоции, сте го опсипале со совети или прекори, ако предизвикавте лавина, што да направите?

Го сфативте тој тажен факт, извинете се. Кажете дека се грижите за ништо. Вашиот син или ќерка треба да знаат дека можете да ги издржите неговите/нејзините емоции или дека нивните грешки нема да ве уништат. Тогаш постои шанса контактот да не биде прекинат.

Грижата за силата на вашиот дух е исто така многу важна, такашто вашето дете е уверено во вашите предности и не чувствува потреба да го крие од вас своето навистина тешко искуство. Ако се тресете од секоја новост или најмала промена и се фаќате за средства за смирување – нема да знаете ништо за реалниот живот на вашите деца.

Ако го изнесовте вашиот проблем, радувајте се. Ако возрасно лице може да сподели нешто што е важно за него, тогаш имате интима. И не треба да ја пополнувате празнината помеѓу вас со прашања за неважни работи.

Друга важна одговорност на родителите на возрасни деца е да се грижите за своето здравје. Јасно е дека животот е непредвидлив, но важно е да го правите она што е во ваша моќ. Не пушете, не пијте алкохол претерано, не се прејадувајте со нездрава храна, избегнувајте стрес, спортувајте доволно, дружете се, смејте се, имајте хоби, читајте, шетајте на чист воздух.

Важно е поради невнимание да не паднете во рацете на вашите деца, туку да бидете доволно здрави – што е можно подолго.

Фото: Freepik

loading...