Дали е нормално девојче од 17 години да става силикони во градите?

0
260

Нема оправдување кое би го направило нормално тоа што дете од 17 години оди на операција на дојки.
Сè стана достапно за нас со еден клик, само ако имате пари.

Храна, гардероба, патувања, техника.

Кликнувате и купувате.

Но, стана достапна и глупоста. Подостапна од кога било.

Можете да видите сè преку социјалните мрежи. И да дознаете се и за луѓе за кои инаку никогаш не би ни знаеле дека постојат.

Пред неколку дена наидов на видео клип во кој 17-годишно девојче оди на операција за зголемување на градите. Се снима. Веќе ставила хијалурон во усните. Ги исцртала веѓите. Ставила половина килограм шминка. Но, и недостасувале уште цицки за самодоверба.

Кој му потпишува согласност на дете од 17 години да става цицки? Кој плаќа за цицките на дете на 17 години?

Направив мало истражување, и се покажа дека девојката и нејзината сестра се многу популарни на социјалната мрежа ТикТок. Уште полошо. Колку девојчиња ќе го гледаат тоа видео и ќе сакаат да си направат цицки. Колку од нив ќе помислат дека е сосема нормално да се направи тоа на возраст од 17 години и што правиме ние како општество во врска со тоа?

Ништо.

Станавме толку слободоумни што повеќе не ни критикуваме. Се е во ред. Можете да бидете што сакате.

И можете. И треба. Но, не е во ред да ја решавате својата несигурност на 17 години со одење под нож.

И зошто цицките се толку императив.

Затоа што ги има насекаде. Бидејќи со цицките се мери количината на посакуваност, на привлечност. Многу е потешко да се научи детето да не се дефинира според големината на корпата за градник, отколку да му се даде неколку илјади евра и да се потпише согласност за операција на градите.

Тоа е операција. Те сечат. Потоа те боли. И притоа одите под целосна анестезија, за која никој што ја доживеал нема да каже нешто убаво.

На јутјуб имате неколку десетици видеа во кои девојки им објаснуваат на своите следбеници дека направиле операција на градите и кои се придобивките од тоа.

Возрасните жени можат да оперираат што сакаат, иако никогаш нема да можат да ја оперирате внатрешната несигурност што ги тера да го направат тоа. Ќе го лекувате, маскирате, сè додека не се појави нешто ново и полошо.

Децата треба да се занимаваат со своето ментално здравје повеќе отколку со операција на градите.

И да ви кажам искрено, и тие цицки се нејзина работа, на таа девојка, но тие стануваат јавна работа кога таа се снима себеси во завои и гордо покажува што си купила. Нејзината популарна сестра го оправдува тоа со фактот дека таа има 17 години и секако би го сторила истото следната година иако сите и рекле да не го прави тоа.

Нема изговор да се направи нормално тоа што дете на 17 години оди на операција на дојки.

Не постои. Точка.

Нема оправдување за тоа што има хијалурон во нејзината уста.

Нема оправдување за тоа што веќе има вештачки трепки и килограм шминка на лицето.

Не постои оправдување што им ги сервира овие трендови на некои помлади девојки кои ќе сакаат да бидат како неа бидејќи животот е многу повеќе од популарност на социјалните мрежи и неколку стотици евра колку што спонзорите ќе ти платат за рекламата.

Не знам. Жал ми е за тие деца. Жал ми е што никој не можел да ги научи колку е тоа погрешно.

Жал ми е што речиси и немаат авторитети. Жал ми е што денешните родители имаат сè помалку време да се занимаваат со своите деца и сè повеќе наместо нив тоа го прават паметните телефони (НЕ СИТЕ!)

Жал ми е за убавата девојка, која сметаше дека не е доволно убава и посака да си купи нови цицки.

Искрено жалам за генерациите што доаѓаат, бидејќи тие нема да имаат идеја за реалниот живот.

Не можете да ги пополните сите празнини во вашата душа со силикон.

Текстот е од ТУКА.

Фото: Скриншот Тик/Ток

loading...