Дали знаете во која држава е забрането допирање на стомакот на бремена жена?

Во американската држава Пенсилванија постои закон со кој се забранува допирање на стомакот на бремена жена без нејзино одобрение

0
314

Ах, бременост. Време на чуда. Време на возбуда. Време на чудни странци кои сметаат дека е совршено прифатливо да ги стават своите „шепи“ на вашиот стомак.

Се чини дека во моментот кога жената ќе стане видливо бремена, нејзиното тело престанува да биде само нејзино. Одеднаш тоа е јавно добро, и сите, од продавачката на супермаркет до директорката, не само што имаат мислење што треба да јадат, колку да се одмораат и како треба да се роди бебето – тие исто така сакаат да се чувствуваат добро и како новата мајка, па се осмелуваат дури и без да прашаат да им го допрат стомакот.

Во американската сојузна држава Пенсилванија бил донесен закон со кој е забрането да се допира стомакот на бремена жена без нејзино одобрение.

Овој закон нема да биде лесен за спроведување (освен ако не носите лисици со себе и не извршите граѓанско апсење додека полицијата не пристигне на местото на настанот). Но, постои надеж дека ова ќе биде како некој вид на кампања за подигање на јавната свест – дека стомаците на бремените жени не се нешто што можете да го допрете кога ќе ви текне, дури и ако не ги познавате.

Дали вам ви се случило додека сте биле бремени, непознати луѓе да ви го допрат стомакот? Како реагиравте?

Фото: Pexels

loading...