Дали на децата им поставивте правила пред да им купите телефон?

Не е леснодасе одлучи кога е време да му купите на детето мобилен телефон. Една мајка насвојот син му купила, но направила листа од одредени правила кои мора да се почитуваат и му дала уговор кој морал да го потпише

0
113

Мел Вотсон одлучила на својот12.годишен син да му купи мобилен телефон, но и да преземе некои мерки за да му обезбеди да го користи на здрав и безбеден начин. Заради тоа направила уговорво кој напишала 17 правила до кои нејзиниот син морал да се придрѓува ако сака да користи телефон.

Да бидам искрена, мислам дека на младите тинејџери не треба да им се даваат мобилни телефони на кои имаат пристап до социјалните мрежи, ноне сакав да бидам родител кој не го дозволува тоа“, ја истакнала Мел дилемата со која се денеска соочени речиси сите родители.

Израснав со родители кои не ми дозволуваа да имам телефон и заради тоа се чувствував по малку изолирано, а тоа баш и не е убаво чувство“.

Еве ги правилата кои му ги поставила:

1. Ако го изгубиш или го скршиш телефонот, ќе мораш сам да ја платиш поправката или да си купиш нов. Овој телефон ти го обезбедивме со заштитно стакло и со маска.

2. Секогаш одговарај на нашите повици. Ако не можеш да се јавиш, испрати ни порака или јави сешто побргу. Ако несе јавуваш, ќе почнеме да те бараме.

3. Кога ќе ја прекорачиш месечната сметка, нема да можеш да ја дополнуваш до следниот месец. Имаш апликации на кои можеш да видиш уште колку имаш на располагање.

4. Мобилен телефон не се користи во соба.

5. Мобиниот телефон же им го дадеш на родителите пред да одиш на спиење.

6. Нема праќање на пораки никомупред 7 и30, некои луѓе спијат.

7. Придржувај се до уќилишните правила кои се однесуваат на користењето на мобилни телефони.

8. Не ги фотографирај луѓето кои не се свесни за тоа, а во тоа спаѓаат истранците.Тоа особено важи ако некој убаво те заоли да не го фотографираш.

9. Не поставувај на социјалнитемрежи ништо за себе или за своитесестри, што не би сакал да го видат твојата мајка или баба.

10. Немој да ги „тролуваш“ луѓето на социјалнитережи – не му го пишувај никому она што не би можел да му го кажеш во лице, инаку профилите ќе ти бидат затворени.

11. Шифрите за сите профили ќе мораат да ни бидат достапни секогаш, што ида си мислиш ти за тоа. Ако ја смениш шифрата без наше знаење, ти го одземаме телефонот и ти ги затвараме профилите.

12. Ако намерно скриеш или избришеш нешто на телефонот, на соијалните мрежиили на имејл, ти ги затвараме сите налози.

13. Памти што зборуваш или пишуваш. Може да се случи кога ќе напишеш нешто тоа да изгледа сосема поинаку од она што си го мислел.

14. Она што ќе го објавиш на социјалнитемрежи секогаш останува тука иситеможатда го видат.

15. Ако некој те вознемирува, покажи ни, немој да криеш.

16. Сфати дека да се има свој телефон и сим картичка, е голема привилегија – тоане е нешто што ти е неопходно.

17. Било какво насилство или проблеми кои биненавеле да изгубиме довербаво тебе, ќе доведат до одземање на телефонот.

Во овој уговор, мајката навела идека правилата жебидат изменети кога детето ќе наполни 15 години. Во меѓувреме. Таа ги споделила овие правила на својот Фејсбук и ги воодушевила другите родители.

Како ви изгледа вам овој правилник? Имате ли и вие некој сличен?

Фото: Pixabey

loading...