Дали некогаш сте почувствувале одбивност кон своето дете?

Ова најмногу се случува кога децата ќе дојдат во своите тинејџерски години. Една од причините зошто постои чувство на одбивност кон сопствениот тинејџер се постојаните расправии и пркосењето, кои се многу чести на таа возраст.

0
128

Сигурно го сакате своето дете, но дали некогаш сте доживеале сопственото дете да ви биде одбивно?

И покрај тоа што секој родител го сака своето дете со целото свое срце, понекогаш тоа може да му биде одбивно. Родителите кои се чувствуваат на овој начин мислат дека се лоши родители или дека не се соодветни за родителство и воспитување. Ова најмногу се случува кога децата ќе дојдат во своите тинејџерски години.

Според Kids Health, честите конфликти во ставовите можат да направат родителите да почувствуваат дека полека го губат контактот со некогаш послушните деца. Родителите и старателите треба да разберат дека нивните деца, кои сега се тинејџери, само се обидуваат да се пронајдат себеси. Постојат начини на кои родителот и неговиот тинејџер можат да имаат здрав однос преку љубов и меѓусебно почитување. Прифаќањето дека вашето дете расте може да ви помогне да бидете смирени и трпеливи со него.

Една од причините зошто постои чувство на одбивност кон сопствениот тинејџер се постојаните расправии и пркосењето, кои се многу чести на таа возраст. Детето во своето растење и пронаоѓање може да користи изјави кои често ги вознемируваат родителите, но длабоко во себе не го чувствува тоа.

На адолесцентите им треба прифаќање и, во повеќето случаи, сакаат да заблескаат во очите на родителите. Кога детето чувствува делумна емоционална оддалеченост од родителот, може да започне да се прашува дали воопшто е сакано. Затоа е важно да го убедите вашиот тинејџер дека и покрај неговите недостатоци и оваа динамична фаза на растење, тој сепак е сакан.

Вие не сте лош родител ако некогаш чувствувате одбивност, но не дозволувајте тоа чувство да ве обземе и не го покажувајте тоа однадвор.

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]