Девојка со Даунов синдром, на чии родители им било кажано дека никогаш нема да чита, да пишува или да води нормален живот, го направи спротивното, и стана модел

Една 22.годишна девојка која е родена со Даунов синдром е решена да ги трансформира перцепциите на јавноста за генетското нарушување со тоа што го следи нејзиниот сон да стане модел и редовно има јавни настапи на кои говори за состојбата и надежта за ширење на свеста и надминување на општествените стереотипи за Дауновиот синдром

0
347

Грејс Стробел, од Вилдвуд, Мисури, е родена со Даунов синдром.

Кога се родила советникот им кажал на родителите дека треба да размислат за тоа да ја сместат во професионална „институција“.

Сега 22-годишната девојка била школувана дома од нејзината мајка, Линда Стробел, пред да почне да посетува основно училиште кога наполнила осум години.

Една млада жена која е родена со Даунов синдром е решена да ги трансформира перцепциите на јавноста за генетското нарушување со тоа што го следи нејзиниот сон да стане модел.

Грејс Стробел, 22, од Вилдвуд, Мисури, редовно има јавни настапи на кои говори за состојбата и надежта за ширење на свеста и надминување на општествените стереотипи за Дауновиот синдром – кој предизвикува развојни и интелектуални доцнења.

Таа се надева дека ќе го смени ставот на општеството за луѓето со попреченост и ќе создаде промена што ќе резултира со повеќе можности за оние со оштетувања.

Моделот се надева дека ќе го смени ставот на општеството за луѓето со попреченост и ќе создаде промена што ќе резултира со повеќе можности за оние со оштетувања.

Кога се родила Грејс, таа била дијагностицирана со Даунов синдром, генетско нарушување во кое лицето има екстра хромозом.

Ова нарушување резултира со развојни и интелектуални доцнења.

Еден советник им кажал на нејзините родители, Линда и Џеф Стробел, дека нивната ќерка како резултат на тоа нарушување, ќе се соочи со големи животни предизвици.

Џеф раскажува како советникот им рекол: „Нема ништо срамно во тоа, сè уште постојат институции кои можат да ја земат. Само одвојте време да размислите за тоа.“

На родителите им било кажано и дека нивната ќерка никогаш нема да чита или да пишува.

Сепак, Линда и Џеф биле решени нивната ќерка да успее во животот и да  докаже дека советникот не бил во право.

Веднаш штом ја донеле дома од болницата, Линда почнала да работи со новороденчето за да помогне во изградбата на мускулите и тонусот во вратот, и да чита сè што може да се прочита за инвалидноста.

Линда целосно го фокусира нејзиното време на Грејс и почнала да ја школува.

Тие се преселиле во Вилвуд кога го добиле своето второ дете, Лејн.

До моментот кога Грејс наполнила три години, Линда секој ден минувала четири до пет часа, работејќи и учејќи неа. До петтата година, Грејс почнала да чита и да помни различни зборови.

Кога била осумгодишна, Линда решила да ја испрати Грејс во основно училиште, за да може да ги подобри своите социјални вештини со тоа што ќе поминува време со другите ученици.

Сепак, Грејс честопати морала да ги менува училиштата, бидејќи Линда сметала дека степенот на образование што го добива не е значителен.

Supportive: Linda (right) and Jeff (top left) were also told that their daughter Grace, pictured with younger sister Laine (center), would never learn to read or write

И покрај грижата и љубовта на нејзините родители и помладата сестра, Грејс не го добивала истиот третман и однос од сите.

Во 2017 година, кога Грејс имала 20-години, волонтирала во кантината на локалната градинка и била исмеана од малите ученици.

Со цел да се прошири свеста и да се едуцираат помладите деца во врска со луѓето со попречености, Грејс почнала да дава мотивациони говори во локалните училишта.

Додека истражувала за еден говор, таа прочитала приказна за модел со Даунов синдром, и се запрашала дали може да го стори истото.

„Сè е можно“, рекла нејзината мајка кога Грејс ја прашала дали можеби ќе може да стане и модел.

Effortless: The disorder meant that Grace experienced both developmental and intellectual delays from the time she was born

Во летото 2018 година, Линда ангажирала фотограф да направи неколку снимки на Грејс, а подоцна ги ставила на интернет.

Stunning: Her parents, Linda and Jeff Strobel, were told by a counselor when Grace was born that their daughter would face a lifetime of challenges as a result

Линда го добила бројот на моден дизајнер од Сент Луис, Ола Хаватме, од еден пријател, кој ѝ рекол да ѝ се јави за да видат дали има некои можности за Грејс.

Таа ѝ рекла на дизајнерката: „Мојата ќерка има сон да стане модел”.

Strike a pose! However, Linda and Jeff weren't going to let the counselor's words stop Grace from achieving everything she wanted in lifeAmazing! When Grace was five, she was reading and memorizing words, so by the time she was eight-years-old, Linda sent her to elementary school to improve her social skills

Дизајнерката ѝ одговорила дека ќе помогне да се оствари сонот на Грејс.

Ола ѝ дала на Грејс некои лекции за одење по модна писта и дизајнирала фустан специјално за Грејс, пред да ја доведе на едно од нејзините шоуа на Неделата на модата во Атлантик Сити во февруари.

Gorgeous: Determined to prove the counselor wrong, Linda began working with Grace to help build and improve the muscle and tone in her neck

Грејс ќе учествува и на модната недела во Њујорк оваа есен.

Natural: Linda also began homeschooling Grace. The pair would spend hours every day working with each other

Публиката ѝ дала на Грејс, која сè уште волонтира во училиштата, кога не моделира, цела рунда аплаузи додека чекорела на финалето на шоуто облечена во долга бела наметка.

Upset: While volunteering at a local school kitchen, Grace was made fun of for her disability by a group of young children, and was left upset for days after the incident

Таткото на Грејс, Џеф, вели дека сака да може да му купи на советникот, кој им кажал на неговата сопруга и нему дека нивната ќерка нема да постигне многу, авионски билет за да дојде и да го види нејзиниот настап на ревијата во Њујорк.

Фотографиите и текстот се од ТУКА.

loading...