Деца и домашни миленици: Кое е најсоодветно и кое е најдобро време да му ја  исполните желбата на детето?

Децата сакаат животни и во одреден момент од животот речиси сите изразуваат желба да добијат барем едно домашно милениче. Ако се прашувате кој е најсоодветен домашен миленик за децата, а особено кога е вистинското време да му ја исполните оваа желба на детето, прочитајте го текстов

0
174

Важно е детето од рана возраст да се запознае со различни животни и со нивните потреби.

Децата сакаат животни и во одреден момент од животот речиси сите изразуваат желба да ги имаат. Се создава длабока врска помеѓу децата и животните, но се прашувате кој е најсоодветен домашен миленик за децата, а особено кога е вистинското време да му ја исполниме оваа желба на детето?

Страсна желба на секое дете да има домашно милениче произлегува од желбата да има верен пријател кој ќе помине со него низ сите моменти на големи тешкотии. Миленичето не поставува прашања, не суди и очекува само многу љубов и прегратки.

Многу деца развиваат многу блиска врска со своето милениче и генерално покажуваат почит кон животните од секаков вид. Важно е тие да се запознаат со различни животни и со нивните потреби уште од рана возраст, за да можат брзо да научат што значи да се грижи за животно и како да му даде љубов.

На пример, ќе научат да не ја влечат мачката за опашката, дека храната за кучиња му припаѓа само на кучето, или дека зајакот сака да остане сам, особено кога спие или јаде. Децата и нивните верни пријатели по почетното запознавање ќе бидат подготвени да го откријат светот.

Животните можат да им бидат од голема помош на своите мали пријатели и да ги натераат да ги совладаат пречките поврзани со погрешното однесување. Ако размислувате да земете домашно милениче, но се грижите за хигиената, бидете сигурни дека не треба премногу да се грижите.

Само правете периодични прегледи кај вашиот ветеринар и секогаш одржувајте ја хигиената на местата кадешто тие престојуваат. Она што секогаш треба да се има предвид при изборот на домашно милениче е тоа што главниот товар на грижата и одговорноста секогаш го сносат родителите. А животните живеат долго! Децата растат, може да изгубат интерес или да си заминат од дома.

И? Дали сè уште сте подготвени да се грижите за вашето домашно милениче?

Мачките како домашни миленичиња

Како домашни миленици, мачките се многу лесни за грижа затоа што поминуваат часови сами и не мора да се носат на прошетки. Дури и децата обично се воодушевени од мачките, бидејќи нивното меко крзно ја задоволува потребата за гушкање што често ја имаат малите деца.

Покрај тоа, мачките се многу независни. Сепак, би требало да можат да излезат од куќата. Ако мачките се чуваат само во затворено, би треба да земете две: една сама ќе се досадува.

Бидејќи мачките се многу независни, децата треба да научат кога е најдобро да ги остават сами за да не ги изгребат, па дури и да не ги гризнат.

Куче како домашно милениче

Кучето е обично прво на списокот на желби! Зошто? Кучињата се навистина идеален партнер за деца (ако ја изберете вистинската раса). Тој е поубав од другите животни, секогаш е подготвен да игра и ја зајакнува самодовербата.

На кучето, за разлика од мачката, му треба многу поголема грижа и ова е аспект што мора да го разгледате пред да го земете. Одете на прошетка трипати на ден, без оглед на времето.

Дури нема да биде лесно ниту да одите на годишен одмор со куче. Сето ова и многу повеќе е дел од секојдневниот живот на сопствениците на кучиња.

Што ако детето сака папагал?

Секој што некогаш имал папагал знае колку забава и уживање може да обезбеди. Тие се убави за гледање, со пердуви во илјада бои, нежни животни со кои можете да се забавувате и да се шегувате.

Папагалите се домашни миленици, но тие се првите кои имаат потреба од придружник: па ако е можно, подобро да земете пар! Децата често не сметаат дека се птиците толку интересни затоа што е потешко да се гушкате со нив отколку што е со кучиња или со мачки.

Поради оваа причина, папагалите се посоодветни за постарите деца, способни да покажат интерес за нив. За да ги задржите, потребен е кафез доволно голем за слободно движење и летање.

Дури иако тие се мали животни, сепак имаат физиолошка потреба да се движат. Живеат долго, дури 15 години, па ако детето веќе не е заинтересирано откако ќе порасне, знајте дека животното сепак ќе остане со вас!

Предности и недостатоци на зајаците

Зајаците, спротивно на популарното верување, не се домашни миленици погодни за мали деца затоа што не сакаат на прво место да ги креваат, да ги држат во раце и да ги галат, а возењето им е обично повеќе од непријатно.

Ако се одлучите за зајак како домашно милениче, треба да му обезбедите доволно простор, а вообичаените кафези честопати се премногу мали.

Оставете два квадратни метри простор по животно. Зајаците, исто така, треба да се чуваат во парови, идеално би било едното да го кастрирате. Зајаците се многу лесни за чување и ако добро се грижите за нив, тие можат да живеат десет години.

Овие миленичиња бараат само сено, вода и свеж зеленчук (зелена салата, моркови, јаболка), како и доволно простор.

Морски прасиња како миленичиња

Тие се многу популарни кај деца на возраст од 4 до 14 години, но за нив важат истите правила како и за зајаците. Не сакаат да бидат кревани и држени во раце и им треба многу простор. Патем, не се погоден партнер за зајак, и обратно.

Овие се сосема различни видови кои не знаат што да прават едни со други!

Лесни се за грижа и можат да живеат околу 4 до 8 години (иако можат да живеат и многу подолго).

Слично на зајаците, површините за нивни потреби треба да се чистат двапати неделно.

Што ако вашето дете сака глувче или хрчак?

Глувците обично стануваат многу питоми и се добри партнери за игра. Сепак, тие обично живеат само околу две години, па солзите на вашето дете се нешто што можете да го очекувате.

Кафезот треба да се чисти на секои два дена бидејќи во спротивно глодарите можат да мирисаат непријатно.

Хрчаците се релативно лесни за одржување, а покрај тоа што се кријат во кафезот, им требаат само храна и вода, свеж зеленчук и овошје, како и неколку играчки на кои можат да се качуваат.

Предности и недостатоци на рибите како домашни миленици

Рибите се сметаат за наједноставни „миленичиња“ и ова е делумно точно. Не им треба посебна грижа, туку само храна и чиста вода, која во некои аквариуми автоматски се создава со посебен филтер.

Рибите треба да имаат смирувачки ефект врз децата. Меѓутоа, ако сакате вистинско рибник во вашиот дом, побарајте стручен совет, особено за да го подготвите првиот аквариум.

Фото: Pixabey

loading...