Докажано: Бременоста може да биде „заразна“ меѓу пријателките

Ако ви изгледа дека најавите за бременост доаѓаат една по друга од блиска група на пријателки, истражувањата покажале дека постои причина за тоа: Бременоста може да биде заразна! Дали во вашиот круг на пријателки сте имале повеќе бремености во исто време?

0
90

Повеќето од нас сигурно можат да се сетат на некој пример или анегдота поврзана со темата “заразна” бременост. Постојат многу пријателки кои биле бремени во исто време, па дури и оние кои се породиле со неколку денови разлика, а сега знаеме дека постојат научни докази за тоа.

„Бременоста на пријателката позитивно влијае врз желбата за дете“, заклучуваат авторите на студијата објавена во 2014 година, објавена во научното списание „ American Sociological Association“.

Истражувачите анализирале податоци од 1720 жени во САД од средината на 90-тите до средината на 2000-тите. Ги набљудувале жените повеќе од една деценија, кои имале најмалку 15 години во 1995 година, и откриле дека половина од интервјуираните жени се породиле до времето кога се спроведени последните интервјуа, во 2008 година. За време на многу интервјуа, жените ги бележеле своите пријателски врски, што им давало на истражувачите увид во нивните пријателства како што старееле. Тие особено се фокусирале на најдобрите пријателки од средно училиште кои останале пријателки низ сите години подоцна и откриле дека постои силен елемент на „зараза“ кога станува збор за планирана бременост.

Постојат три теории „Откривме дека овој ефект започнува од бременоста на пријателката, почнува да се зголемува откако таа ќе се породи и го достигнува својот врв во рок од две години по раѓањето на бебето“, напишале авторите на студијата. Нарекувајќи го тоа „влијанија врз плодноста“ – истражувачите веруваат дека постојат три теории зошто бременоста е „заразна“ меѓу пријателките: социјално учење, социјално влијание и споделување на трошоците. Имено, жените се повеќе склони кон мајчинството ако видат дека нивната блиска пријателка успешно се справува со тоа. Од друга страна, жените не сакаат да се чувствуваат како да ‘заостануваат’ ако повеќето нивни пријателки станат мајки. И трето, има неколку финансиски придобивки кога пријателките можат да ги координираат активностите заедно и да споделуваат трошоци за децата.

И мајките знаат колку може да биде „заразна“ бременоста. Мајките на Фејсбук веќе дискутирале за тоа зошто пријателките се толку често бремени во исто време. Така, мајката на Даниела изјавила дека таа и нејзината пријателка се шегувале во врска со бременоста во исто време, и на крајот, се породиле во ист ден. Мајката Валентина го споделила своето искуство со својата кума Матеа: „Јас и мојата кума, термините за породување со ден разлика, две девојчиња, конечно креветче до креветче, 3 дена во иста соба“. Мајката Маја исто така имала слично искуство со нејзината кума: „Прво кумата роди девојче во мај, а јас родив исто така девојче во август, и по втор пат, повторно родив девојче во јуни, а мојата кума роди уште едно девојче во јули…“

Имате ли и вие вакво искуство?

Фото: Pexels

loading...