Дресура наспроти правилно воспитување на детето: Каде е границата?

Дресираното дете често можете да го препознаете на прв поглед. Никогаш не потпрашува и се однесува како парче мебел. Родителите се секогаш многу горди на резултатите од својата дресура. Нивните деца дури и не покажуваат ниту навестување за самоиницијативност. Тие се убиени во поим и секоја истражувачка искра, секоја непослушна креативна идеја кај тие деца се насилно задушени.

0
226

Еднаш, пред околу 15 години, додека летував на Мљет, видов момче од околу 3 години. На неговата маица пишуваше: „Децата се мали луѓе“. Сè уште немав свои деца, но навистина ми се допадна таа политичка прокламација, тој мал тригодишен политички активист.

Што навистина сакаме од нашите деца? Дали навистина сакаме тие да развиваат аргументиран начин за одбрана на сопствените ставови? Или бараме слепа послушност? Кога станува збор за второто, дали некогаш се прашувате како вашето дете ќе функционира до крајот на животот? Како ќе научи да се постави во кое било дадено опкружување: деловно, социјално, семејно?

Таквата личност на секо наметнат авторитет ќе реагира со покорност. Превртете го филмот. Дали навистина сакате на секој мобинг на работа, на секоја неправда и газење на неговите граници покорно да ја наведнува главата? Дали сакате неговата / нејзината иднина да изгледа вака? Ако е за вас тоа во ред, слободно продолжете со дресурата.

Честопати можете да препознаете дресирано дете на прв поглед. Никогаш не потпрашува и се однесува како парче мебел; ако мајка му му рекла да седне и да не се мрда во фризерскиот салон, тоа седи и не се мрда.

Родителите секогаш се многу горди на резултатите од својата дресура. Нивните деца не покажуваат ниту навестување на самоиницијативност. Тие се убиени во поим и во секоја истражувачка искра, секоја непослушна креативна идеја кај тие деца е насилно задушена. Немојте премногу да се чудите ако ги затекнете како се иживуваат врз домашните миленици или кучиња скитници.

Тие поднесуваат психолошко насилство и тоа насилство според научениот образец го испробуваат на некој послаб од нив. Има многу деца кои треба да носат маица со натпис за да ги потсетат родителите дека се мали луѓе.

Центар на универзумот

Бидејќи родителството е подрачје полно со стапици, лесно е да се заталка и во другата крајност. Кога веќе не сте во состојба да кажете две реченици без тие да ве прекинат, на повидок е таа друга крајност. Ако им кажете да кренат рака кога имаат нешто да кажат, тие речиси ви ги набиваат двата кренати прсти во очите, нестрпливо барајќи збор.

Најтешко е да се одреди каде е границата и не постои универзален рецепт. Едно е сигурно: колку повеќе чувствуваат дека навистина ги слушате кога ви кажуваат нешто, толку повеќе ќе ве почитуваат и ќе научат да ги слушаат другите. Секако, тоа упаѓање во збор треба што поскоро да престане, сè додека не излезе од контрола. Подоцна е тоа навистина напорен процес.

Една моја пријателка ѝ дозволуваше на својата ќерка да доминира во секој разговор. Знаев да започнувам една иста реченица безброј пати. Девојчето секогаш имаше нешто свое да раскаже или да праша штом некој ќе отвореше уста. Мојата пријателка секој пат ревносно одговараше на нејзините прашања, прекинувајќи ме и мене и себе со: „Што кажа, мила?“, „Да, да, одлична идеја!“, „Баш убаво си го нацртала ова во калта, браво“, и слично.

Ниту еднаш не ѝ даде на знаење дека мора да почека на својот ред или дека е тоа непристојно. Никогаш не рече: „Во ред. Сега играј си малку сама. Сакам да разговарам со мојата пријателка. „Тоа, претпоставувате, ми ја уби секоја желба за повторно дружење.

На тој начин доаѓаме до друга крајност во која на децата им даваме на знаење дека си центар на светот. Ние создаваме мали диктатори со огромно его. Таквите деца честопати имаат проблем кога излегуваат од семејната средина во големиот, злобен свет кој никако да сфати дека се тие тука за да се врти сè околу нив. Тие стануваат приземјени грубо и без милост. Ни на тој начин не им правимеуслуга.

Личност со став или послушен робот

Сите мразиме кога го тестираат нашиот родителски авторитет, тоа е факт. И јас го мразам тоа. Но, се трудам да гледам на тоа како на многу вредна вежба што ќе им биде многу корисна во сите односи во иднина. Нека научат да размислуваат со своја глава. Нека научат да се изборат за себе. Тоа е една од најважните лекции со кои ги подготвувате за иднината. На прашањето: „Но, зошто?“, одговорот нека не ви биде: „Затоа што јас велам така“.

Колку и да ме нервира што мојот постар син ја доведува во прашање логичноста на секој мој суд, толку и ме прави среќна затоа што знам дека тој никогаш нема да биде дел од стадото. Тој е индивидуалец со критички ум, со голема веројатност да ме доведе до лудило, но подраго ми е и тоа отколку алтернативата. Никогаш не бил поводлив и тоа отсекогаш ми е неговата најомилена особина.

Кукли на навивање

Децата не се наша сопственост, тие мора да смеат да ги изразат своите чувства. Тие не се  кукли на навивање што имаат право да реагираат само кога ќе ги навиете. Тие допрва ја градат својата емоционална интелигенција, па нивните реакции честопати се неконтролирани испади на лутина. На овој начин, тие го ослободуваат насобраниот стрес.

Ако не им дозволувате да го сторат тоа, немојте да се сомневате дека целиот тој потиснат гнев некаде се таложи. Запрашајте се на време каде и кога ќе излезе на виделина. Некако и некогаш ќе мора да ги ослободи сите тие негативни емоции.

Дали ви е поважно да не се срамите пред соседите, во продавница или слаткарница, односно пред странци? Не е лесно, знам, но пред сѐ, останете мирни затоа што тоа е вашето најсилно оружје. Потоа, размислете дали ви си поважни сите овие странци или тој мал дивјак кој се фрла среде толпата луѓе.

За околу 40 секунди од испадот на вашето дете, тие странци никогаш повеќе нема да помислат на вас во животот. Дали нив ќе ги ставате пред вашето дете? Јас навистина се надевам дека нема.

Текстот е преземен од ТУКА

Фото: Pixabey

loading...