За што се грижат децата во зависност од возраста

Колку повеќе знаете за анксиозноста на вашето дете, толку подобро ќе знаете да му помогнете да научи соодветни вештини за справување кога ќе се соочат со тие моменти на страв и загриженост.

0
239

Со разбирање на знаците на анксиозност, она што ја предизвикува и помагајќи му на вашето дете на корисни вештини за снаоѓање, можете подобро да го подготвите за емоционално и ментално здраво детство.

Како да му помогнете на вашето дете кога е анксиозно и исплашено?

Родителството е читање на знаците кои вашето дете секојдневно ви ги дава. Кога би можеле да бидеме добри набљудувачи на потребите на своето дете, наместо контролори или притискачи, тие ќе се чувствуваат безбедно да бидат токму тие што треба да бидат.

Анксиозноста и грижата кај децата се преведуваат поинаку отколку кај возрасните, па затоа е важно родителите да ги препознаат знаците и на која возраст се појавуваат овие стравови.
Знам дека многу родители мислат дека децата не можат да се под стрес. Но, тоа не е вистината, и ако вашето дете ви каже дека се чувствува како да е под стрес или загрижено, не треба само да ги слушате нивните срца, туку и да им помогнете да пребродат.
Додека возрасните имаат соодветни вештини што ги научиле во текот на нивниот живот за подобро да се справат со својата вознемиреност (па дури и возрасните понекогаш не го можат тоа), децата знаат само дека нешто не е во ред и дека треба нешто да се стори.
Тој момент е застрашувачко и автентично искуство за нив. Значи, кога родителите го отфрлаат како нешто што треба да го надминат, им ја скратуваат на своите деца можноста да им покажат на своите деца како да се справат со нивната вознемиреност и зошто би можеле да ја искусат.

Проверете дали емоционално здравите деца имаат родители кои одбиваат да ги остават да ги направат овие 8 работи за да разберат повеќе за емоционалните потреби на вашето дете.
Поголемиот дел од времето, родителите не се свесни дека нивните деца посегаат по нив. Значи, иако може да изгледа како вашето дете да има излив на бес, тоа е неговиот начин да го изразат својот вистински страв поради нешто.

Како и зошто родителите треба да се грижат за вознемиреноста на своето дете

Од детството до адолесценцијата, вашите деца ќе поминат низ низа надворешни изрази на внатрешните состојби и емоции. Наша работа е како нивни родители да им помогнеме да ги идентификуваат своите чувства и да се движат низ нив.
Со трпеливост и разбирање можеме подобро да ги запознаеме таму каде што се, наместо постојано да очекуваме да се однесуваат онака како што ние сметаме дека треба. Кога ќе можеме да го направиме ова, нашата егзистенција како индивидуалци исто така ќе се подобри, бидејќи нашето дете ќе се потпира на нас за разбирање и охрабрување – наместо да се бори против нас за сè.

Вознемиреност кај деца на возраст од 0-3 години

Бебето плаче затоа што му треба храна, спиење, промена на пелена, итн. Но, дали знаевте дека тоа не знае дека кога ќе излезете од соба, ќе се вратите? Значи, за нив е застрашувачко тоа што најбезбедното нешто што го знаат се оддалечува од нивниот мирис и од видот.
Кога ги повиткуваме бебињата тоа не е само нешто што го правиме за да не се гребат самите себеси, туку и за да ги натераме да се чувствуваат како да се уште во безбедноста на матката на нивната мајка.
Како родители, наша работа е да бараме знаци и да разбереме што го смирува нашето бебе – да се потрудиме да ги задоволиме неговите потреби и да го направиме што е можно побезбедно и посреќно.

Кога бебињата ќе се претворат во мали деца, нивната вознемиреност се менува кога почнуваат да ги разбираат работите поинаку. Тие почнуваат да сфаќаат дека нивниот глас ќе се слушне.
Во зависност од детето, ова може да биде време кога нивните стравови од непознатото се претвораат во тантруми. Она што повеќето родители не го сфаќаат е дека тоа е сосема нормално. Тоа е возраст кога тие не можат да ги пренесат своите фрустрации или грижи со зборови, а фрлањето на земја е единствениот одговор што го знаат.

Ова е возраст кога детето може да започне да учи правилно однесување наместо погрешно.
Објаснувајќи ги работите пред да се случат, особено ако е нешто што можеби не им се допаѓа, тоа може да ја олесни транзицијата и да им помогне подобро да ја разберат ситуацијата. Ова ќе резултира со помала вознемиреност за детето.
Бидејќи продолжува да се формира доверба помеѓу родителот и детето, тие можат да почнат да разбираат дека фрлањето нема да им го даде тоа што го сакаат, сè додека вие сте одлучни да не им го дадете тоа што го сакаат, кога тие ќе го посакаат тоа.
Исто така е корисно кога ќе можете да му дадете избор на вашето дете. Да речеме дека сакате да пијат малку вода, но нивниот одговор е обично негативен кога ќе им наредите да го сторат тоа.
Наместо да давате команда, можете да изговорите вака.
„Дали сакаш чаша вода со или БЕЗ мраз?“
Ова им остава избор, но исто така имплицира дека треба да го сторат тоа што сте го побарале од нив.
Секое дете е различно, такашто не постои едно правилно решение. Обидете се и препознајте го како нешто што е дел од вашето дете да научи како да комуницира. Ваша работа е да им покажете како.
Потрудете се да ја балансирате дисциплината и разбирањето.
Правејќи го ова, ќе му дадете предност на вашето дете во подобро разбирање на себеси кога ќе се вознемират, затоа што вие како нивен родител прво ќе разберете кои се тие.

Анксиозност кај децата на возраст од 3-5 години

Ова е возраста кога детето почнува да сфаќа дека има застрашувачки работи на овој свет, без разлика дали тоа е чудовиште под нивниот кревет, или смрт на нивното милениче.
Тие почнуваат да ги препознаваат своите чувства и емоции и можат малку да ги разберат, но немаат многу вештини да знаат што да прават со нив.
Како можете да му помогнете на вашето дете на оваа возраст?

Ова време е пресудно за родителите да дојдат и да објаснат СЕ. Никогаш не можете да му објасните премногу на детето на оваа возраст.
Ќе ве бомбардираат со прашања и ќе ви зборуваат за сè што учат на светот. Слатко е времето кога детето почнува да се поврзува со своите родители. Едно мало девојче ќе почне да сака да се облекува како нејзината мајка или момчето ќе сака да биде како татко му кога ќе порасне.
Во тоа време, мора да ги увериме, можеби 30 пати повеќе, дека нема чудовиште под креветот. Мораме да им ја кажеме вистината, но и да внимаваме на деталите. И што е најважно, мора да следиме што гледаат со своите очи и што слушаат со нивните уши.
Заштитата на невиноста на вашето дете на оваа возраст е ТОЛКУ клучна за грижите и стравовите што доаѓаат и се случуваат во нивните умови. Ако им дозволите да гледаат филмови над нивното ниво на зрелост, се разбира, тие ќе имаат кошмари, што пак ќе предизвика вознемиреност кај децата.
Корисна алатка за вашето дете на оваа возраст е водењето дневник. Охрабрувајте ги да ги изразат своите чувства преку пишување или боење, поттикнувајте ја нивната креативност.

Анксиозност кај децата на возраст од 6-11 години

На оваа возраст, родителот ќе започне да забележува поголемо непочитување кога детето станува понезависно.
Нивните хормони се менуваат, мозокот се формира и цело време, а тие сфаќаат дека овој свет не е толку простувачки. Тоа е тешко место за да се биде таму, што може многу лесно да предизвика анксиозност.
За време на училишните години, ќе почнете да забележувате промена на вознемиреноста што понекогаш може да се изрази како непочитување.
Во овој момент, од суштинско значење е да му покажете на вашето дете огромна почит, дури и ако не чувствувате дека тоа ве почитува – учењето почит има повеќе врска со тоа како ќе му ја покажете.

Како можам да му помогнам на моето дете на оваа возраст?

Како што вашите деца почнуваат да го разбираат светот и неговата темнина, најдоброто нешто што можете да го направите е да бидете нивниот безбеден простор. Оваа возраст честопати предизвикува постојана критика кај родителите. Обидете се да не попуштате во ова. Бидете внимателни со нивните срца и немојте да почувствуваат како да ве нервираат (дури и ако ве нервираат).

Можете исто така да ги научите да ги научат вештините како длабоко дишење или да ги насочуваат умовите на нешто позитивно кога ќе се чувствуваат вознемирено. Ова е уште една можност да водат дневник. Тоа е неверојатен начин да изразат како се чувствуваат, но да не чувствуваат притисок да зборуваат за тоа веднаш.
Друга одлична алатка што можете да ја користите како родител е да им покажете дека со напорна работа можат да ги надминат своите тешкотии или чувството на вознемиреност. Ова најдобро може да се покаже ако ги научите да не се предаваат, а дека ако не успеат, е во ред.

Што е најважно, наша работа е како родител да ги прифаќаме нашите деца какви што се, со нивните грешки и сè друго. Во ред е што тие не се совршени. Она што ќе биде најважно и ќе го издржи тестот на времето во вашата врска со нив е едноставно да бидете тука за нив.
Бидете некој кај кого ќе одат кога работите ќе станат тешки. Идентификувајте се со нив и обидете се да запомните како е да се биде на таа возраст.

Анксиозност кај деца на возраст од 12-19 години

Ова е возраста кога малолетничките стравови на детето се претвораат во целосна вознемиреност. Тинејџерите не се сосема сигурни што да прават кога ќе дојде притисокот во адолесценцијата – што ќе се случи.
Работи како што се оценки или да се биде во спортски тим може да бидат нешто во што родителот на детето сака тоа да се истакне. Но, она што тие не го сфаќаат, е дека нивните деца сакаат да ги задоволат, во повеќето случаи ќе ја надмине нивната желба да се грижат за нивните сопствена ментална и емоционална благосостојба.

Децата ќе настојуваат да му угодат на родителот, наместо да ги учат своите граници и можности.
Така, заедно со екстремниот притисок на врсниците врз нив, како и на нивните наставници, тие имаат дополнителен елемент на притисок што го предизвикавте вие, родителот.
Ова е возраста кога поминувањето на време пред екраните станува најважно. Ако не ми верувате за тоа колку негативно социјалните медиуми и неограничената употреба на екранот можат да влијаат на младиот ум, проверете ги овие статистички податоци.

Социјалните медиуми можат да бидат водечка причина за внатрешно превирање помеѓу тинејџерите и тинејџерите. Како? Интернет-малтретирање. Но, не само тоа.
Во својот паметен телефон или таблет, тие можат да создадат за себе алтернативна реалност. Во рамките на овој свет, количината лајкови, коментари или прегледи што ги добиваат можат да почнат да ги дефинираат. Тоа дури може да започне да ги тера да имаат вознемиреност за тоа кои се нивните пријатели, зошто не им се допаѓаат нивните објави, итн.
Ако не добијат многу лајкови на одредена слика или видео, може дури и малку да ги променат работите за да добијат повеќе акција. Со кликнување на копче, тие можат да ја направат својата кожа почиста, струкот потенок, забите побели…

Каква порака испраќа ова до нашите деца?

Инсталирањето на софтвер за родителска контрола на уредот на вашето дете е навистина најважната работа што можете да ја направите за нивното ментално и емоционално здравје.

Како да му помогнете на вашиот тинејџер да се справи со вознемиреноста

Прво – престанете да очекувате вашиот тинејџер да биде совршен во сè. Тие треба да се чувствуваат безбедно и да бидат тоа што се.
Треба да им покажете дека не е нивна работа да ги прават сите среќни затоа што не очекувате од нив да ве направат среќни.
Научете ги да ги разбираат своите граници и да имаат граници – но исто така охрабрете ги да не застануваат пред неуспех. Сè е во врска со рамнотежата.
Друга работа што на твојот тинејџер или тинејџерка сè уште очајно им е потребна од вас, е едноставно да слушнат дека сте горди на нив – и тие треба тоа да го слушаат често.

И покрај тоа што вашето дете може да ви даде празни погледи или превртување на очите како одговор на вашите потврдни зборови, сепак треба да слушнат од вас дека вредат нешто. И тоа не треба да застане откако ќе дипломираат.
Јас сум возрасен, но сепак треба да слушнам дека моите родители се горди на мене.
Последно, но не и најмалку важно, понудете ја вашата помош и совет, но немојте да ги присилувате.
Родителството е сè за читање на знаците што вашето дете ви ги дава секојдневно. Кога ќе можеме да станеме распознавач и набљудувач на нашите деца, наместо контролор или поттикнувач, тогаш нашите деца ќе се чувствуваат безбедно да бидат токму такви какви што ги дал Господ.

Резиме:

Резиме:
Родителите честопати ја занемаруваат вознемиреноста кај своите деца, понекогаш поради сопствените проблеми со кои се соочуваат во животот.

Но, односот помеѓу родителот и детето секогаш ќе вклучува сценарио за наставник / ученик кога станува збор за нивните разнишани емоции и чувства. Без разлика дали станува збор за позитивно или негативно влијание – кој и да е правецот во кој ќе тргне зависи од вас.

Кога можете подобро да ги разберете чувствата на вашето дете и зошто ги има, можете подобро да го подготвите за ментално и емоционално здрав начин на живот, истовремено премостувајќи ја емоционалната празнина во вашето семејство.

Фото: Pexels

loading...