Знаете ли зошто на бебињата до 6 месеци никогаш не би требало да им давате вода?

Во екстремни ситуации последиците би можеле да бидат кобни.

0
2556

Веќе подолго време стручњаците и натаму се сложуваат дека давањето вода на деца помлади од шест месеци е непотребно, а сега дошле до заклучок дека може да биде и прилично опасно. Згора на тоа, ги предупредуваат родителите на новороденчињата предупредуваат дека бебињата би можела да ги убие и мала количина вода.

Иако сите знаеме дека е водата исклучително корисна и неопходна за човечкиот организам и потполно мала количина вода би можела да ја поремети рамнотежата на вода во телото на бебето, пишува The Sun. Кај тукушто родените децата дури и една голтка може да ги преоптовари бубрезите и да доведе до опасна состојба која се нарекува хипонатремија.

Лекарот Абас Канани понудил објаснување за Yahoo UK: „Кај новороденчињата помлади од шест месеци бубрезите се сѐ уште незрели, а водата може да предизвика интоксикација заради нерамнотежата на електролити како што е натриумот“.

Како што наведува, сето тоа може да предизвика компликации како што се отекување на мозокот и напади, а во екстремни случаи и смрт.

Освен тоа, давањето вода на детето може да предизвика привидно чувство на ситост.

„Нивниот желудник е толку мал што многу лесно може да се наполни со вода, што им го отежнува хранењето“, објаснил Канани.

Заради сето тоа повеќето стручњаци сметаат дека на бебињата до шест месеци треба да им се дава само мајчино млеко или формула.

Фото: Pixabey

loading...