Знаете ли како треба да комуницирате со децата?

Она што би било навистина одлично е ако луѓето автоматски можат да ги почитуваат границите на сите луѓе, без оглед на возраста!

0
178

Дали некогаш сте ја доживеале таа непријатна ситуација кога вашето дете му одговорило на многу неочекуван начин на странец кој не мислел ништо лошо?
Вашето дете не поднесува да го третираат како дете? Не грижете се, тоа е добро.
А можеби и самите сте сретнале такво дете и немате идеја што погрешивте?
Можеби сте од оние што се преправаат дека плачат за да го натераат некое дете нешто да направи и тоа прилично изнервирано ви рекло: „Само се преправаш дека плачеш и не ми е гајле!“
Жал ми е, но тоа е вистина и едноставно нема да функционира тука.
Начинот на кој им се обраќаме на децата е различен од начинот на кој комуницираме со возрасните. Вие многу добро знаете што сакам да кажам. Постои посебен начин на зборување и однесување што е резервиран за децата, без разлика дали се тоа наши или деца на пријатели, од семејството или странци.

Децата нè потсетуваат на таа волшебна и безгрижна состојба на детството, на која е тешко да се одолее, па сите сакаме малку повеќе. Затоа се обидуваме да ги третираме на единствениот начин на кој знаеме. Тоа е начинот на кој возрасните разговараа со нас кога бевме во тие години.
Тука има претерано слатко гласче, тапкање по главата или скокоткање без барање дозвола за истото, шеги и трикови и поставување на прашањето „дали беше добар?“, се обидуваме да им извлечеме „ве молам“ и „благодарам“ пред да им помогнеме, коментари како „некој денес ни е лошо расположен“ или „дали можам да добијам насмевка?“ Нешто што би било целосно апсурдно да му се каже или направи на возрасен.

Никој никогаш не би прашал возрасна личност дали била добра денес, не би се шегувал со тоа што е лошо расположена како да е тоа забавно, не би се појавил од нигде никаде за да започне да ги скокотка или што било од многуте работи резервирани за децата на одредена возраст. А кога би се шокирале или би се изнервирале, не би ги исмевале и не би ги обвинувале дека не знаат да се шегуваат (како што често се случува со деца кои не сакаат да им се смеат), туку би им се извиниле.

Јас навистина искрено не мислам дека некој што се однесува така кон децата има лоши намери! Навистина не. Затоа е малку непријатно кога децата не соработуваат и не прифаќаат ваква игра. Не сакаме да ја навредиме таа добра личност. Порано (а веројатно и денес) децата не се сметаа за еднакви на возрасните и мислам дека повеќето луѓе навистина не знаат како да се однесуваат поинаку кон нив. Или тие дури и не сфаќаат дека ним ова воопшто не им се допаѓа.
Децата всушност сакаат да ги сфатиме сериозно, да ги вклучиме во нештата, да ги почитуваме, да го земеме предвид нивното мислење, емоции или став и да ги слушаме. Тие сакаат да играат значајна улога во нашите животи, не само да бидат забавни и слатки. Тие сакаат да разговараме со нив онолку колку што би разговарале со некој друг. Се разбира, тие можат да бидат заинтересирани за малку поинакви работи од возрасните и често уживаат во истото глупирање, но ретки се луѓето кои се забавуваат додека другите им се смеат или ги допираат без нивна дозвола.
Па, како да зборувате тогаш со децата?

Зборувајте нормално

Некои од нас, во ред, многу од нас, користат „детски глас“ кога зборуваат со деца. Знаете што сакам да кажам: тонот на кој зборуваме со нив. Изгледа дека сме свесни за тој детски начин на кој разговараме со децата и се однесуваме кон нив. Можеби тогаш е време да престанеме?
Кога разговараме со деца, имаме можност да им покажеме дека чувствуваме дека се еднакви, способни, важни и дека ја заслужуваат нашата почит. Тогаш, зошто да не ја искористиме? Секоја интеракција со дете е можност да им покажеме колку се прекрасни, дури и преку најсуптилните начини како тонот на гласот. Каков подарок е тоа! Затоа, бидете топли и пријателски расположени, се разбира, но немојте да се однесувате со нив како кон некој што е подолу од вас, како кон некој што не заслужува почит.

Гледајте личност, а не „дете“

Сите знаеме дека личностите на децата се разликуваат исто како и на возрасните, а сепак некако колективно ги класифицираме во категоријата „деца“ и се однесуваме подеднакво со сите. Приближно истите коментари и прашања ги слушаат од повеќето возрасни лица со кои се среќаваат:

„Дали беше добар денес?
„Колку убав фустан!
„Гледам јас дека мама тука ќе има работа!
„Ти си толку слатка!”
„Дали си сега голема девојка/момче?
„Дали ѝ помагате на мама денес?

Можете ли да замислите некој да му каже нешто од ова на возрасен? Зарем не би било чудно ако секој странец што ќе го сретнете ве праша дали сте биле добри денеска, ако се обидува да ве научи на манири, да се шегува со другите околу тоа колку многу барате или да го одобрува вашиот изглед? Мислам дека е крајно време да смислиме подобри прашања. Тие не треба да бидат комплицирани! Ако само што сте се запознале со детето во продавница, доволно е да го прашате како е денес и да му се насмевнете.
Ако тоа е дете што го познавате, има еден куп интересни прашања што можете да му ги поставите и на кои ќе добиете далеку подобри одговори. Пробајте нешто како:

„Кој ти е досега омилен дел од денот?
„Која е најдобрата книга што си ја прочитал?
„За што сакаш да учиш?
„Што најмногу сакаш кај себе?
„Дали имаш милениче? Раскажи ми за него “.
„Која е најсмешната шега што ја знаеш?
„Кое е твоето омилено место за играње?

Поставувајте им прашања

Премногу често, луѓето зборуваат за децата наместо со децата. Прашања од типот „дали е гладен / гладен“ или „дали е уморен / уморен“ им се упатуваат на родителите, а не на децата, кои всушност можат многу подобро да кажат како се чувствуваат. Мора да е крајно фрустрирачко кога некој постојано зборува за  тоа како вие да немате некое мислење. Однесувајте се кон децата како и кон секој друг. Ако сакате да знаете нешто за нив, тогаш прашајте ги.
Дури и комплименти и пофалби честопати им се упатуваат на родителите наместо на децата. Честопати слушаме: „вашите деца се толку добри / љубезни / културни / пристојни…“, наместо да им го кажувате тоа директно на децата и на тој начин да им покажуваме колку ги цениме нивните напори и посветеност. Па, на крајот на краиштата, тие се оние кои направиле нешто добро и на кои треба да им бидеме благодарни, нели? Едноставно, кажете им: „Ти благодарам што ми помогна“ или што и да е.

Кажувајте им ја вистината, немојте премногу да ги поедноставувате работите како да се глупи

Децата знаат да препознаат кога некој не им ја кажува вистината и повеќе би сакале да бидат искрени со нив. Еднаш слушнав како родител му ја објаснува смртта на домашното милениче на детето, велејќи дека кучето отишло на долг пат и нема да се врати. Детето беше целосно збунето и се прашуваше каде отишло детето, зошто и како.
Јас разбирам дека сакате да го заштитите вашето дете од болка, но секогаш можете да им дадете искрени одговори прилагодени на нивната возраст. Инаку, децата едноставно се збунуваат и се чувствуваат измамени и ја губат довербата.

Не им поставувајте прашања за да ги тестирате колку знаат

„Поставувајте прашања за да научите нешто за светот, а не за да откриете дали некој друг го знае тоа“ – Џон Холт.
Не поставувајте прашања на кои веќе ги знаете одговорите. Не знам од каде ја имаме оваа опсесија постојано да ги тестираме и испрашуваме децата, но би било навистина одлично да престанеме да го правиме тоа. Бидете искрени! Поставете прашање за да го пронајдете одговорот, а не за да го тестирате детето или да ги покажете неговите достигнувања. Децата знаат кога сме неискрени и не го ценат тоа ништо повеќе од возрасните.

Престанете

Не значи не, а престани значи престани. Ако вашето дете ви каже да престанете да правите нешто, тогаш само застанете. Прилично е фрустрирачки што ова треба да се нагласи воопшто, но се чини дека е така.
Децата ги имаат истите права над своите тела како и возрасните. Не ги допирајте, скокоткајте, прегрнувајте, бакнувајте, боцкајте или допирајте на кој било начин без нивна согласност. Ова е неверојатно важно. Ние сакаме децата да растат знаејќи дека тие се главните кога станува збор за нивното тело, дека можат да кажат „не“ и дека не треба да чувствуваат никаква вина или притисок за тоа.
За жал, ни се случува некој да ги прегрне или да ги скокотка нашите деца кога тие не сакаат и кога тие тоа јасно ќе му го кажат на возрасен човек кој смета дека е многу забавен. Оттогаш остануваме многу близу до децата кога тие ќе се збогуваат со некој што би можел да инсистира да ги бакнува за да можеме да интервенираме доколку е потребно.
Она што би било навистина одлично е ако луѓето автоматски можат да ги почитуваат границите на сите луѓе, без оглед на возраста! Мора да биде многу застрашувачко за децата кои знаат дека поголем и посилен возрасен човек може да избере едноставно да ги игнорира нивните желби и да направи нешто без нивна согласност.
Ако вашето дете ви каже да престанете да правите нешто, тогаш престанете. Нема прашања, нема вина, нема срам. Само престани. Ова ги вклучува сите не-физички интеракции како што се игри, „шеги“, задевања итн.

Немојте да им се смеете

Децата можат да бидат прилично слатки, нели? Сите понекогаш се смееме на некои нивни лудории. Работата е во тоа што тие често се доста сериозни и нашето смеење може да ги посрамоти. Никој не сака кога некој му се смее. Не велам дека никогаш не треба да се смееме околу нашите деца. Колку тоа би било здодевно! Децата се господари на среќата. Но, пред да започнете да се смеете, бидете сигурни дека сите заедно ќе се смеете на тоа.
Дали вашето дете ви поставува искрено и сериозно прашање за кое сметате дека е слатко? Немојте да му се смеете.
Детето се обидува да научи нешто ново, но малку е несмасно? Немојте да му се смеете (ако и тоа не се смее).
Детето прави интересни изрази на лицето и се обидува да ве насмее? Смејте се!
Сфаќате нели?

Знам дека повеќето луѓе мислат дека ова не е толку важно затоа што тие биле третирани така кога биле деца „и сè излегло во ред“. Лично, мислам дека малите нешта се важни. Важно е како разговараме за, и со децата. Ако сакаме да го промениме начинот на кој светот се однесува кон децата, можеме да започнеме со тоа како ние се однесуваме кон нив.

„Иако не сакам да правам од мува слон, вистината е дека камен по камен создава погача. Тоа е само начин на кој функционира нашиот мозок. Искуството на детето, особено кога се повторува во комбинација со други слични искуства, влијае на начинот на кој детето се разбира себеси и своето место во светот. Следува дека децата или ќе го ценат сопственото мислење или не, сè зависи од тоа како ние реагираме на нашите деца и како им одговараме.

Начинот на кој разговараме со децата е важен и претставува нешто на што секој од нас може да поработи и да придонесе кон третирањето на децата со почит, како еднакви. Секој од нас може да има позитивно влијание врз децата околу нас. Започнува од нас!

Текстот е од ТУКА.

Фото: Unsplash

loading...