Зошто вашиот тригодишник се однесува како тинејџер?

Драстични промени во расположението и страсна желба за независност се само некои од сличностите помеѓу децата на возраст од околу три години и адолесцентите, а сето тоа има подлога во развојот на мозокот.

0
90

Иако се постари десетина години, децата во пубертет имаат многу заедничко со децата на возраст од две и три години, која понекогаш се нарекува и ‘прв пубертет’.

Уште на прв поглед, заеднички им се драстичните промени во расположението и страсната желба за независност, но има и повеќе од тоа. Д-р Даниел Л. Дејвис, форензички психолог специјализиран за адолесценти, објаснил за Yahoo Parenting дека мозокот на две-тригодишните деца и тинејџерите се развива подеднакво интензивно и открива уште некои сличности меѓу нив.

Немаат самоконтрола

„Последни се развиваат деловите на мозокот задолжени за расудување, регулирање на импулси и извршни функции, односно способноста за самонабљудување и самоконтрола“, вели Дејвис. Значи, фрустрираното двегодишно дете кое ненадејно ја искубува сестра си за коса и тинејџер кој избира да не пишува домашна работа за да се дружи со пријателите, не се намерно „непослушни“. Нивниот мозок сè уште не може да функционира поинаку.

Имаат диви промени во расположението

Недостаток на самоконтрола значи и дека две-тригодишниците и адолесцентите честопати се оптоварени од нивните силни емоции, па од минута во минута се можни нагли промени, од хистерична смеа до горки солзи и назад.

Имаат огромно его

„Малите деца се егоцентрични, бидејќи нивниот поглед на светот е многу ограничен. Сè се врти околу нив и нивните семејства. Тинејџерите се многу поспособни за апстрактно размислување, но сепак им е тешко да се соживеат со гледиштето на друга личност“, вели форензичкиот психолог.

Не се плашат од опасност

Изложеноста на непотребен ризик не е карактеристична само за адолесцентите кои експериментираат со алкохол. Секој што има мало дете во креветче, знае дека штом ќе погледне наоколу, неговото малечко како Спајдермен ќе се обиде да се искачи на полицата за книги, само за да стигне до она што го сака во моментот.

Инсистираат на независност

Тинејџерите и малечките деца сакаат да направат сè сами, со ваша минимална помош или совет, и тоа е добра работа. „Двајцата имаат позитивна потреба за независност“, вели Дејвис, објаснувајќи: „Во втората година почнува да се развива чувство на идентитет, кое детето го изразува со тоа што ќе каже„ не “на сè. Тоа всушност вели дека е посебна личност. Во пубертетот доаѓа до индивидуализација и развој на личниот идентитет “.

Копнеат за структура, иако се борат против неа

Малечките деца и тинејџерите можат силно да протестираат против правилата, но на двајцата им требаат граници за да се чувствуваат безбедно.

Можат да ве полудат

„Адолесцентите ќе ги тестираат границите, исто како и децата на возраст од две или три години“, вели Даниел Л. Дејвис. Тинејџерите можат да бидат особено вешти во изборот на зборови што ќе ве повредат, додека двегодишните деца ќе ве гледаат во очи додека седнати на нивното столче за јадење ја исфрлаат храната од својот послужавник на подот. И во двата случаи, тие истражуваат што може да им помине, а што не. И тука се враќаме на важноста на границите за да се чувствуваат безбедно.

Спијат како мечки

И двајцата можат да спијат по девет часа секоја вечер или повеќе, а тоа е добро за здравјето, особено за тинејџерите кои честопати не одмараат доволно. Спиењето е клучно за нивниот мозок и тело во развој, а исто така е важно и за спречување на емоционалните испади.

Фото: Pexels

loading...