Зошто на децата им требаат братучедите?

Роднините, поточно, братучедите, можат да имаат многу витална улога во животот на детето. Честопати тие се наши први пријатели. Луѓето со кои растаме. Децата со кои се собираме на родендените и на Божиќ, од година во година.

0
490

Спомените помеѓу братучедите можат да бидат навистина бројни ако родителите поминуваат време помагајќи им на децатада ги негуваат овие посебни семејни врски со тоа што своите деца и нивните братучеди ќе ги спојуваат заедно надвор од вообичаените годишни собири.

Во овој момент братучедите можат вистински да се запознаат еден со друг. Тое е време во кое нивните врски можат да растат и да цветаат. Колку повеќе време тие поминуваат заедно, толку попосебни ќе станат нивните односи, а во подоцнежните години нивната релација ќе има многу важно место во нивните срца.

Братучедите навистина можат да ја зголемат динамиката на семејството – особено ако во семејството нема други браќа и сестри.

Бесконечни денови исполнети со игра, собири за време на училишните одмори, преноќувања. Учење и растење заедно. Ја делат истата крв. Растете со истите луѓе околу вас. Имате слични животни искуства и во суштина тоа е исто како кога имате браќа и сестри, но не мора да живеете со нив.

Дури и ако тоа не е случај и детето има и браќа и сестри, братучедите честопати можат да се чувствуваат како да се брат или сестра. Во нашиот подоцнежен живот, роднините често се поблиски отколку што се со своите браќа и сестри.

Од перспектива на родителите – најверојатно имате доверба во своите браќа и сестри повеќе отколку во било кој друг. Знаете дека тие ќе ги третираат вашите деца како свои. Знаете дека ќе бидат сакани и охрабрувани. Имањето тесна мрежа околу вас е од витално значење за ваше добро.

Како што растат братучедите се тука едни за други. Кога почнуваат со школување, на пример, со постар братучед кој внимава на тебе – имањето познато лице во близина често носи чувство на удобност и сигурност.
Поради тоа што сте пораснале заедно – кога се соочувате со искушенија и неволји, братучедите често можат да бидат силата и поддршката што ни треба за време на тешките периоди.

Кога семејството ќе доживее загуба на пример – никој друг нема да биде таму за да евоцира спомени заедно со вас како што можат да го прават тоа братучед. И не само тоа, туку знаете дека ќе ја почувствуваат болката што ја чувствувате и вие. Можете да си помогнете меѓусебно да си ја олесните болката.

Братучед е оној кој често ги знае твоите тајни. Некој кој те охрабрува и секогаш ги има вашите најдобри интереси во срцето.

Толку е природно и пријатно да се биде опкружен со луѓето кои споделуваат слични интереси, слично чувство на хумор. Се чувствувате како дома – и луѓето со кои честопати се чувствуваме вака се нашите братучеди.

Можеби оддалеченоста ве одвојува некое време. Можеби имате обврски на работа или се оддалечувате – но откако ќе се воспостави вистинската релација, братучедите имаат способност да продолжат кадешто застанале. Оддалеченоста не влијае врз односите што ги имаат.

Значи, ако и вие сте среќни да имате братучед што го обожавате или сте родител кој се труди вашите деца да ги знаат своите братучеди – знајте дека врските што сте ги направиле и кои се во процес на правење – ќе траат доживотно.

Фото: Pixabey

loading...