„Зошто не објавувам фотографии од моето дете на социјалните мрежи?“

Немам идеја дали ќе се разочара кога како тинејџерка ќе открие дека нема милион следбеници, затоа што не сум ѝ отворила профил на Инстаграм додека беше бебе

0
146

Многу родители објавуваат приказни, фотографии и видеа од своите деца на социјалните мрежи затоа што се горди на своите семејства и сакаат да останат поврзани со роднините и пријателите. Како родители, и самите ја разбираме желбата да го споделиме она што го доживуваме во воспитувањето на детето. Сепак, интернетот не е секогаш најбезбедното место за возрасните, особено ако се земе предвид количината на приватност што ја губиме секогаш кога споделуваме информации за себе преку Интернет. Но, што е со децата и бебињата? Колку е безбедно за нив? Дали треба да се објавуваат слики од деца на социјалните мрежи?

„Немам идеја дали ќе се разочара кога како тинејџерка ќе открие дека нема милион следбеници затоа што не сум ѝ отворила нејзин профил на Инстаграм додека беше бебе“, ја започнува својата приказна една мајка.

„Без оглед каде сме, социјалните мрежи ни дозволуваат да бидеме во чекор со животите на нашите блиски и тоа е прекрасна работа. Обожавам да гледам слики од деца на мои пријатели и мислам дека е одлично што тие одлучиле да споделат видеа од нивното дете како пее, се кикоти и ги прави првите чекори! Сепак, јас едноставно решив да не споделувам слики од бременоста, па дури ни семејни фотографии од болницата кога пристигна нашата ќерка, бидејќи мојата бременост, раѓањето и растењето на семејството се делови од мојот живот што сакав да ги заштитам од надворешниот свет.

Луѓето често ме прашуваат зошто не споделувам слики од ќерка ми на социјалните мрежи сега кога таа е постара и мојот одговор е дека: Живееме во свет кадешто луѓето можат да научат многу за вас за кратко време и не ми требаат луѓе кои знаат каде е моето семејство 24 часа на ден. Исто така, сакам да ја почитувам приватноста на мојата ќерка. Таа не е доволно стара за да ми каже дали е во ред да го споделувам нејзиниот живот со светот!

Ќерка ми има 16 месеци, сака книги, си игра со своите играчки и загатки, ми помага да усисувам, ја расфрла совршено здиплената облека од фиоките, сака музика. Таа прави нешто паметно или забавно на секои пет минути. Секако, би сакала да ги споделам тие работи со моите следбеници на социјалните мрежи. Немам претстава дали ќе се разочара кога како тинејџерка ќе открие дека нема милион следбеници затоа што не сум ѝ отворила нејзин профил на Инстаграм кога беше бебе или ќе биде воодушевена кога ќе открие дека нема фотографии од какви било ситуации што можат да направат да се чувствува непријатно.

Бекството од социјалните мрежи создаде и неколку непријатни моменти за нас. На пример, кога ќерка ми беше бебе, се приклучивме во групата „Мама и јас“. На првата средба водачот ги охрабри сите мајки да се сликаат за време на часот и да ја обележат програмата на социјалните мрежи. Ја поместив ќерка ми од кругот пред сите други мајки да започнат да ги фотографираат децата, да снимаат, да обележуваат и да објавуваат, и како резултат добив неколку превртувања со очите. Следната недела, кога мајките ги обединија бебињата за друга слика, успеавме да излеземе порано, за повеќе да не одговараме на прашања на оваа тема. Сакам да истакнам дека само затоа што не објавувам приватни фотографии на Фејсбук, не значи дека не мислам дека е во ред другите да го прават тоа.

Дали ќе го сликам моето дете кога оди на училиште? Секако! Дали ќе ја споделам таа слика на мојот профил со името на училиштето, нејзиното одделение и името на наставникот? Не.

Кога и да бев во околина кога некој фотографираше група, да речеме на роденденска забава, не замолив никого да не објавува слика на моето дете. Љубезно ги потсетив да не го означуваат мојот сопруг или мене на фотографиите. Повеќето луѓе ја прифаќаат нашата позиција. Не можам да го заштитам моето дете од сè, но можам да се однесувам со почит кон неа и да го поддржам нејзиниот избор. Кога таа ќе биде доволно стара за да има мобилен телефон или кој било уред што сите го користиме, со задоволство ќе ѝ ги дадам сите фотографии што ги направив за да може самата да одлучи што да објави и кога! “

Фото: Pexels

loading...