Зошто трудниците посегаат по кисели краставички?

Стручњаците велат дека има многу логика во оваа желба

0
358

Зошто многу жени во текот на бременоста посегаат по кисали краставички. Храната која е придоно кисела или е закиселена го стимулира метаболизмот, велат германските стручњаци.

Таа содржи и многу витамин Ц кој му помага на телото да апсорбира калциум и го стимулира растот на коските – што е особено важно во текот на бременоста.

Желбата за некоја намирница е можеби начин на кој телото порачува дека таа храна е добра за некој организам.

Некои закиселени намирници, како харингите, исто така го стимулираат производството на неуротрансмитерот серотонин-природен стимулатор на расположението.

loading...