Како да ги препознаеме знаците на идниот насилник кај децата?

Психопатите знаат да се претстават себеси како нормални луѓе. И, ако сметате дека вашиот стар или нов познаник е малку чуден, погледнете ги овие 10 знаци.

0
167

За што сонува секој родител? Сигурно за тоа неговото дете на крајот да стане среќна, успешна, почитувана личност. Никој не сака да помисли дека неговото бебе може да порасне во злосторник.

Но, предусловите за тоа, според психолозите, не се предизвикани толку од воспитувањето, колку од вродените склоности што се забележуваат во првите 3-4 години.

Еве што ги разликува идните манијаци од нормално дете. Ова е важно затоа што во младоста можат да се поправат дури и најлошите тенденции.

Психолошки нарушувања кај децата

Се разбира, секој родител, дури и кога ќе забележи нешто чудно кај своето дете, претпочита да одмавне со рака и да не размислува за лошо. „Тоа е дете, не разбира дека тоа не е дозволено“, се смируваат загрижените родители. Но, овие знаци на ментално растројство кај децата едноставно врескаат дека е време да се побара стручна помош.

Намерно кршење на правилата

Мало дете разбира кога греши. Но, ако оваа свест не спречува да повторувате, туку само ве охрабрува да правите погрешни работи одново и одново, тогаш ова е знак за аларм.

Заплашување на другите

Од филмовите знаеме дека психопатите честопати биле малтретирани како деца. Сепак, многу почесто, неурамнотежено дете има тенденција да ги навредува другите, уживајќи во чувството на сопствената супериорност. И, ако тригодишно дете ги навредува своите врсници и ужива во тоа, нешто не е во ред со него.

Нема чувство на вина

Децата разбираат кога ги повредуваат другите во првите години од животот. Кај нормално дете, ова ќе предизвика каење. Децата со ментални нарушувања малку се грижат за чувствата на другите и не жалат поради тоа.

Изолација

Идните манијаци не брзаат да се дружат, а ако се држат, тоа е само во нивна корист. Ним едноставно не им требаат пријатели. И, ако друго дете превземе иницијатива за создавање на пријателство, тогаш, гледајќи го вистинското лице на потенцијалниот „пријател“, ќе се исплаши и ќе се предомисли.

Манипулација

Идните психопати не страдаат од каење, но тие се подготвени да се преправаат дека го добиле тоа што го сакаат. Тука не станува збор за барање слатки или нови играчки, бидејќи тоа е нормално за детето. Но, поразборитите манипулации, без емоционална обоеност се повик за будење до родителите.

Нема страв

Детето со психопатски склоности не само што е помалку емотивно, туку има и малку страв. Со текот на годините, тоа ризикува сè повеќе, а влоговите се зголемуваат. Се разбира, ако детето вози скејтборд, тогаш ова не може да се смета за отстапување. Но, ако непотребно се изложува на опасности, тогаш вреди да се размисли.

Лажење од забава

Ако некое дете постојано измамува без причина, можеби ќе му се допадне самиот процес. И, ако детето стане хистерично по изложувањето, тогаш дефинитивно вреди да се однесе кај психолог.

Неодговорност

Желбата да се обвинат другите е најчестата мотивација за криминалците. Во секој неуспех, идниот манијак ќе најде многу изговори, но нема да преземе одговорност.

Љубов кон пофалби

Во ред е да бидете задоволни што некој друг го забележал вашиот напредок. Сепак, дете со проблеми со менталното здравје ќе бара награди по секоја цена, дури и ако мора да повреди други.

Суровост кон животните

Можеби најјасен знак за иден садист што расте во семејство е суровоста кон животните. Врската тука е толку очигледна што американските разузнавачки служби веќе регистрираат вакви случаи денес, пресметувајќи ги потенцијалните криминалци. Ако детето сака да ги измачува домашните животни, веднаш однесете го на психијатар.
Психопатските деца се тешки за семејството. Честопати има случаи кога дури и стручна помош не може да го поправи детето, а родителите се надеваат дека нивното дете, барем нема да заврши во затвор.

Психопатите знаат да се претстават себеси како нормални луѓе. И, ако сметате дека вашиот нов познаник е малку чуден, погледнете ги овие 10 знаци.

Фото: Pexels

loading...