Како да се зголеми бројот на сперматозоиди – основни препораки

Иако многу мажи се обидуваат да живеат поздрав начин на живот веднаш штом започнат да се обидуваат да имаат бебе, на телото му се потребни најмалку три месеци за да создаде нови сперматозоиди. Првата работа што треба да ја направат ако се пушачи, е да престанат да пушат

0
184

Приближно секоја шеста двојка има потешкотии во зачнувањето и кај 50% од овие двојки, проблемот е целосно или делумно кај машкиот партнер. Обично станува збор за низок број на сперматозоиди, низок квалитет на сперматозоиди и/или блокади кои спречуваат излегување на сперматозоидите.

Покрај тоа, научните студии откриле дека бројот на сперматозоиди опаднал за дури 50% во последните 40 години како резултат на низа животни фактори како пушење, исхрана, алкохол и недостаток на вежбање. Ова е шокантен факт кога ќе земеме предвид дека огромен број жени се подложени на ин витро кога е проблемот поврзан со мажот. Важно е да побарате помош од уролог што е можно поскоро – тој е вистинската адреса за подобрување на наодите за сперматозоидите и за правилна дијагноза.

Затоа, клучното прашање тука се образованието и информациите – ако мажите можат природно да ја подобрат својата плодност, можеби нема потреба жената да се подложи на ин витро оплодување.

Што значи мал број на сперматозоиди?

Мажот има мал број на сперматозоиди кога вкупниот број на сперматозоиди во милилитар е помал од 15 милиони сперматозоиди и многу низок број на сперматозоиди кога е помалку од еден милион сперматозоиди во милилитар. Стапката на подвижност на сперматозоидите помала од 32% исто така се смета за мала, како и стапката на абнормална морфологија (обликот на сперматозоидите) што е поголема од 97%.

Како да се зголеми бројот и подвижноста на спермата?

Можете да ги подобрите шансите за природно зачнување на повеќе начини, од кои многу ќе ја зголемат плодноста кај мажите и жените. Сепак, важно е да се напомене дека плодноста се намалува со возраста. Така, мажите помлади од 40 години имаат поголема веројатност да имаат дете отколку оние над 40 години. Тоа е затоа што постарите мажи имаат помалку здрави сперматозоиди од помладите, како и број и подвижност на спермата (можност за движење кон јајцето). Квалитетот постепено се намалува од возраст од 20 до 80 години.

Покрај влијанието на возраста врз плодноста, мажите мора да ја разберат и улогата што ја имаат животните избори. Пушењето, прекумерниот внес на алкохол, употребата на рекреативни лекови, лошата исхрана, седечкиот начин на живот и прекумерната тежина влијаат на квалитетот и квантитетот на спермата.

Затоа, мажот мора природно да го зголеми бројот на сперматозоиди, а ова се најосновните препораки:

Престанок на пушење

Умерена потрошувачка на алкохол
Редовно вежбање
Здрава и урамнотежена исхрана
Намалување на стресот
Обидете се да ги одржувате тестисите на идеална температура од 37С (малку поладно од температурата на телото)

Колку брзо можете да го зголемите бројот на сперматозоиди?

За жал, не е можно многу брзо да се зголеми бројот на машки сперматозоиди. Иако многу мажи се обидуваат да живеат поздрав начин на живот веднаш штом започнат да се обидуваат да имаат бебе, на телото му се потребни најмалку три месеци за да создаде нови сперматозоиди.

За да се осигурате дека вреди напорот, треба да направите промени во животниот стил многу месеци претходно и тие да станат рутина.

Дали вашата борба за зачнување навистина се должи на машката неплодност?

Бидејќи има многу фактори кои влијаат на плодноста, се препорачува првиот чекор на двојката да бидат анализи што ќе го испитаат нивното репродуктивно здравје. Ова ќе ви овозможи на вас и вашиот партнер сеопфатно разбирање за вашата плодност, а заедничката консултација ќе ви овозможи да ги поставите сите прашања што ве интересираат и да ја планирате иднината: без разлика дали со или без дополнителна помош од лекар.

Третман на машка неплодност

Кога една двојка се обидува во текот на подолг период природно да го зголеми бројот на сперматозоиди и не може да забремени, многумина бараат помош.

За среќа, ICSI е одлична процедура за двојките чиј проблем со неплодноста е машки фактор или има проблем со оплодување. Во текот на оваа постапка, ембриологот ќе избере нормален подвижен сперматозоид и ќе го инјектира директно во јајце клетката, што може да ги зголеми шансите за оплодување. Ембрионот потоа се пренесува во матката на жената.

Сепак, важно е да се напомене дека ICSI е инвазивна постапка, затоа е вообичаена практика прво да се направи обид за да се подобри плодноста кај мажите за што треба време и трпение.

Фото: Unsplash

loading...