Како да се игра надвор во време на корона?

Добро е познато дека слободната, непречена игра на отворено е важна компонента на здрав раст и развој и постигнување целосна благосостојба во детската возраст.

0
122

Препораките на експертите дека престојувањето и играњето надвор се од витално значење за децата, во услови на пандемија на КОВИД-19, се на посебен тест – особено во услови кога сè почесто е присутно усвојувањето и спроведувањето на рестриктивни анти-епидемиски мерки низ целиот свет и кога препораките за самоизолација и подолг престој во домот на сите нас, се приоритет за зачувувањето на здравјето на поединците и на целата заедница.

На самиот почеток, мора да нагласиме еден факт што сега е неоспорен – децата, вклучително и многу малите деца, можат да добијат КОВИД-19. Од друга страна, вистина е дека многу од нив не развиваат никакви симптоми.

Поголемиот дел од погодените деца развиваат само лесна клиничка слика на болеста со симптоми како што се благо покачена температура, замор или кашлица. Сепак, некои деца развиваат и одредени компликации, иако мора да се нагласи дека овие случаи се доста ретки.

Примерот на Велика Британија покажува колку е важна играта, а пред се играта на отворено, и практично неразделна од здравјето на децата, дури и во пандемични услови.

Иако оваа земја воведе многу рестриктивни анти-епидемиски мерки на почетокот на ноември 2020 година, вклучително и ограничувања на движењето, една од ретките активности што се изземени од овие мерки е слободното користење на детските игралишта.

Игралиштата ги вклучуваат сите надворешни простори наменети за децата и нивната игра, вклучувајќи ги и оние простори што имаат уреди или опрема наместени за таа намена.

Секако, кога станува збор за престој на децата на игралиштата – пожелно е да се дезинфицираат површините што ги допира детето пред употреба, со средства за дезинфекција или антибактериски марамчиња. Исто така, многу е важно да го научите детето, ако тоа го дозволува возраста, да избегнува допирање на лицето и очите со рацете во текот на играта, како и да го научите како да кива и кашла – да го покриете лицето со маица или со надлактицата.

За возрасните и овој совет – не би било лошо да ги прескокнете закуските на отворено, особено ако не постои можност за темелно миење на рацете.

Она што стои како универзална и неизбежна препорака, за време на пандемијата досега, е дека при престој на отворено, вклучително и на игралиштата, секогаш се стремиме да ја одржуваме физичката оддалеченост, и помеѓу децата (што е можно повеќе) и помеѓу возрасните.

Со цел физичката оддалеченост да биде навистина ефективна и да ја гарантира потребната безбедност за секого, воопшто не се препорачува да се планираат и практикуваат целни собири во паркови и игралишта.

Само ако можете да бидете 100% сигурни дека вашите пријатели и / или пријателите на вашите деца се здрави, како и дека тие не биле во директен контакт со потенцијално заразен со вирус на корона, тогаш директното здружување и играњето со друго дете може да се сметаат за безбедни. Но – дали некој од нас денес навистина може да гарантира дека немал ризичен контакт неодамна?

Дружењето надвор, што остава можност да се направи поголема, односно пожелна физичка оддалеченост, може да биде компромис, а во исто време и многу добро решение, прифатливо за сите – и за возрасните и за децата.

Активности како што се возење велосипед, ролери, скејт или скутер, долги прошетки, пешачење, играње бадминтон, фризби, јаже за скокање, полигонски активности, школица, како и бројни игри со топка при кои може да се избегне близок контакт (бесконтактен фудбал, шутирање на гол / кош) ) се многу добри опции за квалитетно време поминато надвор, додека неопходните безбедносни мерки се максимизирани.

Сепак, дури и со овие активности, треба да се грижите за безбедно, односно потребно физичко растојание! Така, на пр. препорачано растојание за разговор или игра на дофрлање е минимум 2м, за заедничка прошетка дури 4м, за трчање – 10м, а за возење велосипед треба да се одржува растојание од 20м!

На овие начини, прецизно дизајнираното слободно време ни го овозможува на сите нас многу потребното дружење, а сепак во голема мера ја намалува можноста за потенцијално пренесување на вирусот.

Запомнете – колку е поголемо растојанието и помал е бројот на контакти со други – толку е помал ризикот од инфекција!

Ако сте свесни дека е тешко да се следат сите овие правила кога станува збор за деца, можеби е најдобро целосно да избегнете дружење помеѓу децата, барем за некое време.

Она што не може да се игнорира е фактот дека на сите ни е потребна социјална интеракција, сега кога е толку ограничена или дури е целосно оневозможена, може да почувствуваме повеќе од кога и да е колку ни недостасува социјалната компонента во нашите животи. Децата може да го почувствуваат ова повеќе од возрасните.

И, иако тоа не е ни приближно идеално решение, во отсуство на можности за наше лесно и растоварено живеење, директен контакт со пријатели, роднини, пријатели, как сламки за спас ни остануваат виртуелните дружења. Користењето на бројни платформи на Интернет за меѓусебна комуникација, но и за разни игри и забава е нешто што е многу блиску до денешната генерација на деца.

Ова е единствениот момент кога возрасните ќе треба добро да размислат, па дури и да ги признаат сите позитивни аспекти на тој свет што досега главно го осудуваа. И, ова може да биде момент сите да го прифатиме тоа опкружување како алтернативни, побезбедни, виртуелни мостови на нашиот општествен живот, барем уште некое време.

И сè со цел да го зачуваме нашето ментално здравје. Бидејќи состојбата на нашиот ум и емоции, нашите потреби како социјални суштества – се мерка за здравје што не смееме да ја занемариме во овој тежок период.

Играта, во сите нејзини форми, на сите достапни начини, е лековита – и за децата, и за возрасните.

Фото: Pixabay

loading...