Кога може да се оди во посета на мајката и новороденчето во време на корона?

Епидемијата на коронавирус го смени светот, па многу нови мајки се грижат за тоа какви се сега препораките за нив. Дали мајките треба да бидат загрижени околу примањето на гости, дали сега треба да ги избегнуваат роднините, пријателите и разновидноста на луѓе во нивниот дом и близу до бебето?

0
819

Педијатарката Џована Армано објаснила кога е препорачливо да се посетат мајката и новороденчето, зошто бебињата не треба да се бакнуваат и кои се препораките за примање на гости, роднини и пријатели за време на пандемијата.

Има некои „непишани“ правила според кои најблиските роднини доаѓаат да го запознаат новороденчето порано, а подалечните дури подоцна, по оној период од 40 дена. Дали треба да почекаме да помине овој период, но и на што да внимаваме кога ќе ги посетиме бебето и мајката, особено во денешната пандемија, поради што и на семејните собири мора да се почитуваат мерките на социјална дистанца и редовна хигиена на рацете и дезинфекција на просторот.

„Кога бебето и мајката ќе си дојдат дома, пожелно е таму да биде само најблиското семејство, односно, таткото и браќата и сестрите на новороденчето. Бабата и дедото, ако родителите имаат потреба од помош со новороденчето или ако живеат во заедничко домаќинство, се исто така добредојдени. Сите други роднини, пријатели и кумови треба да почекаат мајката да се опорави од раѓањето, а бебето да се навикне на новата средина и да започне да напредува во тежина и да ја оствари потребната приврзаност со мајката“, објаснила педијатарката Џована Армано.

„Кога ќе заврши овој прв, најчувствителен период, само здрави луѓе можат да дојдат да ги посетат мајката и новороденчето. Пожелно е помалите деца да не доаѓаат да ги посетуваат, или ако дојдат дека тие да не го бакнуваат и гушкаат бебето. Имено, децата се изложени на многу бактерии и вируси, тие често се носители, иако се навидум потполно здрави“, вели педијатарката, додавајќи дека во потоплите месеци здравите бебиња почнуваат да напредуваат добро во тежина, па можат да одат на прошетка и порано, на возраст од 2-3 недели, па контактот со роднините може да биде и порано, на отворено, на прошетка или на тераса.

Возрасните треба да ги измијат рацете пред да го допрат бебето, а не треба да се допираат особено рацете и нозете на бебето затоа што тие потоа си ги ставаат во уста. Кои се сите опасности за новороденчето во тие први недели и месеци?

Бакнувањето на мало бебе е строго забрането, тоа може да биде опасно затоа што вирусот, бактериите, габите можат директно да се пренесат преку капките … И бебето кое нема развиен имунитет лесно може да се разболи“, вели таа.

Епидемијата на коронавирус го смени светот, па многу нови мајки се грижат за тоа какви се сега препораките за нив. Дали мајките треба да бидат загрижени за примање гости, дали сега треба да ги избегнуваат роднините, пријателите и разновидноста на луѓе во нивниот дом и близу до бебето?

„Особено денес, кога епидемијата на Ковид-19 е сè уште присутна, треба да се биде внимателен, да се примат роднини и пријатели за кои е познато дека не биле во контакт со коронавирусот. Се препорачува да се намали бројот на посети на семејства со новороденче, а кога бебето оди на прошетки, нема никакви пречки да се подружат со роднините и пријателите со почитување на основните хигиенски мерки и препорачаната дистанца“, советува педијатарот.

Дали на другите деца им е дозволено да бидат околу новороденчето, и што ако не се вакцинирани или се болни, можат ли да дојдат да го посетат новороденчето?

„Ако бебето има браќа и сестри, секако дека можат да бидат околу бебето, но треба да се научат да не го допираат бебето, да не го бакнуваат во уста ниту да го носат. На постарото дете треба да му се објасни дека бебето е сè уште мало и дека треба да расте. Во случај братчето или сестричето да се сериозно болни, доколку е можно, тие треба да бидат однесени кај нивните баба и дедо додека не закрепнат, а потоа да се вратат во семејството и да се запознаат со новото бебе. Ако тоа не е можно, барем ставете го во друга просторија за да не го зарази малото бебе“, вели педијатарката.

Фото: Pexels

loading...