Колку повеќе ги гушкате своите деца, толку е подобро нивното психичко здравје!

Да го ​​сакате вашето дете и да бидете нежни со него не само што е убаво и хумано, туку е и многу корисно.

0
141

Ако сакате да ги гушкате своите деца – продолжете со тоа. Еден ден ќе ви бидат благодарни за тоа.

Според најновите истражувања, прегратката, таа убава форма на физичка приврзаност, е многу важна за нивниот развој. Студијата спроведена во Националната детска болница во Охајо открила дека прегрнувањето предизвикува силна реакција на мозокот и им помага на малите деца да се развиваат побрзо.

Да се ​​сака своето дете и да се биде нежен кон него не само што е убаво и хумано, туку е и многу корисно. За време на прегратката, хормонот окситоцин, кој предизвикува позитивни емоции, се ослободува во големи количини и придонесува за зајакнување на врската помеѓу мајката или таткото и детето. Недостатокот на прегратки може негативно да влијае врз децата, да ја намали нивната самодоверба и да ја отежни комуникацијата со другите луѓе.

Секогаш имајте на ум дека секој пат кога ќе прегрнете некого (не само детето), не само што покажувате наклонетост кон него, туку го подобрувате неговото целокупно психичко здравје.

Фото: Pixabey

loading...