Коренот на аутизмот можеби е пронајден … и не, тоа не се вакцините

Една нова студија вели дека луѓето со аутизам може да имаат премногу мозочни врски, кои предизвикуваат комуникациски проблеми во нивните нервни системи.

0
2569

Една нова студија вели дека луѓето со аутизам може да имаат премногу мозочни врски, кои предизвикуваат проблеми во комуникацијата во нивните нервни системи.

Научниците може да го најдат коренот на аутизмот и, не, тоа не се вакцините. Најверојатно е предизвикан од тоа што има премногу мозочни врски наречени синапси, се вели во новата студија.

Ова ефективно ја разоткрива неодамнешната теорија која го поврзуваше аутизмот со вакцините. Лошо спроведена студија сугерираше дека алуминиумот содржан во адјувантите за вакцини може да предизвика биолошки реакции кај глувците „во согласност со оние кај аутизмот“, предизвикувајќи несоодветен аларм меѓу родителите.

Подоцна беше откриено дека податоците од студијата биле намерно манипулирани, копирани и вметнати и генерално фалсификувани, принудувајќи ги „истражувачите“ да ја повлечат студијата.

Новата студија, објавена во списанието Nature Communications, вели дека луѓето со аутизам може да имаат премногу мозочни врски, кои предизвикуваат проблеми во комуникацијата во нивните нервни системи.

Во коренот на ова прашање е дефектен ген во рамките на мозочните клетки наречени неврони. Генот RNF8 помага да се регулираат врските помеѓу овие неврони кои овозможуваат комуникацијата да патува помеѓу нив.

Кога тој ген не работи правилно, се формираат премногу синапси и го преоптоваруваат системот – го збунуваат мозокот.

Зголемениот број на синапси создава несоодветна комуникација меѓу невроните во мозокот во развој кој е во корелација со нарушувањата во учењето, иако не знаеме како “, вели постариот автор Азад Бони, шеф на Катедрата по Неврологија на Медицинскиот факултет Вашингтон, во Сент Луис, се објаснува во соопштението.

Истражувачите го виделе тоа во дејство кога го отстраниле генот RNF8 од церебелумите на глодарите, еден од регионите на мозокот кој е засегнат од аутизмот и контролен центар за човечките моторни вештини и когнитивните функции, како јазикот.

Невроните во овие глодари создале околу 50 проценти повеќе работни врски со други клетки. Според универзитетот, научниците успеале да го измерат електричниот сигнал со повисок интензитет во клетките кога овие врски биле зголемени.

Иако глодарите со недостатокот на RNF8 генот не доживеале моторни проблеми, тие имале проблеми со учењето на нови.

Пореметувањето на аутистичкиот спектар (АСД) е честа невроразвојна состојба која влијае на едно од 68 лица во САД. Општо е сфатено дека постои генетски аспект кон ASD (често се случува во семејството), иако и надворешните причини, исто така, можат да играат улога.

„Можно е прекумерните врски помеѓу невроните да придонесат за аутизам“, вели Бони. „Треба да се работи повеќе за да се потврди оваа хипотеза кај луѓето, но ако тоа се покаже како вистинито, тогаш можете да се почне да се бараат начини за контролирање на бројот на синапсите. Тоа потенцијално би можело да биде од корист не само за луѓето кои ги имаат овие ретки мутации во гените, туку и на другите пациенти со аутизам“.

loading...