Коронавирусот не се пренесува на новороденчето преку мајчиното млеко

Мајчиното млеко е безбедно и ако е мајката заразена со коронавирус, тој не се пренесува на новороденчето преку доењето, се резултатите од истражувањето спроведено од експерти од Одделот за неонатологија на Универзитетот во Торино и објавено во списанието „Frontiers in Pediatrics“.

0
32

„Микробиолошките анализи покажаа дека коронавирусот не се пренесува од мајка на бебе преку доење, што е многу важен наод“, рече професорот Дејвид Лембо, директор на Универзитетската лабораторија за молекуларна вирусологија на Одделот за клинички и биолошки науки, кој го водеше истражувањето.

Мајките позитивни на Ковид-19 се придржувале до сите здравствени мерки – користеле маски за лице, одржувале хигиена на рацете и редовно ги дезинфицирале предметите што ги користеле. Ниту едно бебе не доби ковид-19.

„Резултатите се охрабрувачки и за мајките и за здравствените работници кои се грижат за здравјето на мајките и децата“, рече проф. Лембо.

Истражувањето ги поддржува неодамнешните препораки на СЗО кои, дури и со досега достапни ограничени информации и земајќи ги предвид сите придобивки од доењето врз имунитетниот систем на детето, исто така, ги советува мајчините пози на коска, рече координаторот на истражувањето и директор на универзитетската неонатологија во Торино. Болницата Сант Ана, Енрико Бертино.

Проф. Лембо истакна дека антивирусните ефекти на мајчиното млеко се истражуваат со универзитет во Торино со години, додавајќи дека се откриени некои од неговите нови активни состојки кои можат да го заштитат новороденчето од вирусни инфекции.

„Од оваа причина, освен во посебни случаи, доењето е важен извор на здравје за новороденчето и е исклучително важно за зајакнување на имунитетот на бебето“, заклучи Лембо.

Фото: Pixabay

loading...