Науката го открила моментот кога почнуваме сѐ повеќе да личиме на својата мајка

Признајте, веќе неколку пати сте се фатиле себеси како звучите баш како вашата мајка, зарем не!?

0
730

Истражување спроведено врз две илјади испитаници довело до заклучок кој ги изненадил дури и научниците.

Не е важно како моментално изгледаат нашите односи. Имено, дури и ако сме разделени поради долгогодишни кавги, имаме различни погледи на живот или различни интереси – гените и искуствата од детството во еден момент доаѓаат до израз. Новото истражување го открило моментот кога најчесто почнува тој процес.

Кој е тој момент?

Во британската студија учествувале вкупно 2000 луѓе. Тие одговарале на низа прашања кои имале за цел да го откријат моментот на завршување на „побуната“ против своите мајки. На нивно изненадување, како резултат на анкетата, откриен е моментот кога жените почнале многу да наликуваат на своите мајки. Всушност, многу порабо отколку што очекувале.

Во случајот на жените, првите промени се случиле во просек на возраст од 33 години. За мажите е тоа една година подоцна.

Во студијата почнале, меѓу другото, да гледаат исти ТВ програми, да имаат исти хобија  и да користат исти изрази како своите родители. Според авторите на студијата, важен фактор кој обично го активира процесот на трансформација во нашата мајка или татко е моментот кога и самите стануваме родители. Промените добиваат уште поголема брзина кога ги гледаме првите знаци на стареење.

Почнуваме да се чувствуваме како нашите родители кога почнуваме да изгледаме како нив.

Иако многу луѓе сакаат да го одложат овој процес што е можно подоцна, тоа е неизбежен дел од животот. Феноменот на физичка сличност со родителите исто така се случува – во случај на жените, се случува во просек на возраст од 37 години, а за мажите, од 43 години.

Фото: Freepik

loading...