Науката објаснува зошто врската помеѓу мајката и ќерката е толку силна

Врската мајка-ќерка е најсилна од сите врски кога станува збор за вообичаените начини на кои нивниот мозок ги обработува емоциите, покажува студија објавена во Journal of Neuroscience.

0
144

Според истражувањето направено на 35 семејства, делот од мозокот кој ги регулира емоциите е повеќе сличен на мајките и ќерките отколку на кое било друго меѓугенерациско спарување. А тоа може да значи дека е поверојатно мајката да разбере од каде доаѓаат вашите реакции кога ќе се соочите со проблем, затоа што таа би можела да се стави на ваше место.

Водечкиот автор на студијата Фумико Хоефт, вонреден професор по психијатрија на Универзитетот во Калифорнија, објаснил дека испитуваниот лимбички систем е цврсто поврзан со депресијата. Затоа, искуствата на менталното здравје на мајките се добри показатели за ќерките.

Ова беше прва студија што користела меѓугенерациски магнетни резонанци за споредување на мозочните структури.

Фото: Pixabay

loading...