Научете го волшебниот збор кој ќе го смири вашето дете

Кога мојот најстар син почна да оди, ние го научивме на зборот „пауза“. Во тоа време мислевме дека е тоа пригоден збор за да го спречиме да се оддалечи од нас, но се покажа дека е корисен за секакво лошо однесување. Исто така, тоа е одличен начин да се постават цврсти граници

0
302

Знам дека го кажав ова порано, но вреди да се спомене повторно. Јас не сум експерт за родители, но прочитав тони книги за родители и уживам да ги споделувам искуствата за родителство на овој блог.
Мојата омилена книга за родители на сите времиња е Parenting with Love and Logic, која го охрабрува поставувањето граници. Користев многу совети за родители од книгата Loveубов и логика за да профункционира зборот „Пауза“ во нашето семејство.

Кога мојот најстар син започна да оди, иако мал, беше многу брз. Беше застрашувачки! Инстинктивно започнав да се обидувам да најдам начини на кои би го спречила да се оддалечи од мене. Првично, се обидов да го користам зборот „стоп“ за лошо однесување, но овој збор го користат толку често неговите пријатели и наставници што немаше влијание. Зборот „Пауза“ изгледаше како совршена алтернатива и добро се согласуваше моите други клучни фрази за родителство.

За да го научам моето едногодишно дете како да паузира, го третирав ова како игра. Му велев да ми каже „пауза“. Тогаш ќе стоев совршено мирно додека тој не дојде до мене. Нему оваа „игра“ му беше супер забавна. Потоа му објаснив дека е важно да научи како да паузира, за да можам да го заштитам. Ја сменивме играта и почнав јас да велам ‘пауза’. За време на играта, се обидував да користам остар тон секогаш кога ќе кажам „пауза“ за да ја истакнам важноста на зборот.
Следниот ден мојот син влезе во кабинетот. Реков ‘пауза’ со мојот остар тон. Тој не направи пауза, па отидов до него, нежно го фатив за рацете и му реков „мама рече  да паузираш“. Така помина денот.

Подоцна тој повторно влезе во кабинетот и јас реков „пауза“. Повторно, не запре. Ги повторив истите чекори, но овојпат откако го потсетив дека реков пауза, го замолив да ми покаже како треба да паузира. Тој го направи тоа. Потоа вежбавме неколку пати да правиме пауза додека наизменично си велевме ‘пауза’.
Откако ја совладавме ‘паузата’ во домот, започнав да ја користам оваа техника во паркот, во самопослуга, во зоолошката градина и насекаде на друго место. Добро функционираше за да се чува од неволји!

Во моментот кога ќе почувствував дека се оддалечува од мене или прави нешто што не сакав да го направи, како што е на пример, да се качува по полицата за книги или фати нож во рака, ќе речев „пауза“. Тој веднаш ќе застанеше што ми даваше време соодветно и смирено да одговорам на ситуацијата.
Тоа што го научив мојот син да паузира е одлично за да го чувам безбеден и близу мене. Го употребувавме зборот „пауза“ во последните три години. Продолжува да биде една од моите клучни родителски фрази на дневна основа.

Текстот е од ТУКА.

loading...