Научниците нашле микропластика во човечката плацента

Микропластиката во плацентата може сериозно да го компромитира имунолошкиот систем. Еве што откритија научниците.

0
38

Истражувачи од две италијански болници и универзитети за првпат откриле микропластика во плацентата кај човекот.

Истражувачите од римската болница Fatabenefrateli и Univerziteta Politeknika marče од Анкона го објавиле тоа во Меѓународниот весник за заштита на животната средина, наведувајќи дека, со присуство на пластика во телото, е нарушен имунитетниот систем, пренесува Анса.

„Тоа е како да носите мал киборг – повеќе не се само човечки клетки, туку е мешавина од биолошки и неоргански ентитет“, рекол водачот на студијата Антонио Рагуза од одделот за акушерство и гинекологија, додавајќи дека мајките биле шокирани кога дознале за тоа.

Патем, болницата Фатабенефратели е еден од водечките во Рим, специјализирана за педијатрија.

Фото: Pixabay

loading...