Неочекувани симптоми кои можат да бидат знаци на бременост

Oтекување на рацете и болка во зглобовите, крварење од носот, кивање, 'рчење и силно чувство на глад: сето тоа се симптоми на бременост за кои можеби не сте знаеле.

0
133

Најчести рани симптоми на бременост се отсуство на менструација, чести промени во расположението, чувствителни гради, гадење и замор. Бременоста не се нарекува залудно друга состојба. За време на бременоста, телото се менува под влијание на голема доза на хормони и акумулација на течност во крвниот систем, како резултат на потребите на детето во матката и за да се подготви телото за породување.

Кога станува збор за симптоми на бременост, многу идни мајки се прашуваат дали има некој необичен симптом што би ве натерал да мислите дека сте бремени? Докторите велат дека некои бремени жени можат да доживеат сериозен оток на рацете со болки во зглобовите, а во потешки случаи може да се појави синдром на карпален тунел (акумулирана течност притиска на нервите на карпалниот тунел) со трнење во рацете и слабост.

Крварењето од носот е еден од симптомите

Крварењето од носот е еден од необичните симптоми што се јавува поради чувствителноста на мукозната мембрана и проширувањето на капиларите во носот. Сепак, високиот крвен притисок дефинитивно треба да се исклучи како опасна причина за крварење од носот.

Обрнете внимание на ‘рчењето и кивањето

Кивањето и силното течење на носот се јавуваат поради хормони и зголемување на течноста во телото со што се зголемува дебелината на носната слузница која лачи секрет. Затоа, доаѓа до ‘рчењето, за што можеби ве предупредил вашиот партнер. Може да се помогне со капење на солен раствор а во случај на целосно затнат нос  и симптоматски капки.

Замор или бременост?

Заморот е најприсутен во првиот дел од бременоста поради големиот пораст на хормонот прогестерон. Жените кои претходно не можеле да спијат преку ден, одеднаш треба малку да се одморат попладне. Заморот може да се почувствува веќе една недела по зачнувањето. Секоја жена е различна, такашто некои ќе ги забележат првите знаци многу рано, додека некои бремени жени дури и нема да сфатат дека се бремени во првите два месеци. Некои симптоми кои може да се појават навидум немаат никаква врска со бременоста, но се предизвикани од промени во телото. Дури и екстремно силниот глад може да биде знак на бременост. Гадењето е познат симптом на рана бременост, а поради зголемената киселост на желудникот, бремените жени често доживуваат чувство на екстремен глад што никогаш порано не го чувствувале во животот.

Исто така, поради покачени хормони, некои бремени жени можат да забележат дека косата им опаѓа многу помалку и е побујна и сјајна, а бремените жени понекогаш доживуваат синдром на немирни нозе и грчеви во листовите што предизвикуваат непријатност, особено навечер и за време на спиењето.

Фото: Pixabay

loading...