Нaшиот петгодишен син сѐ уште спие со нас и доволно ни е од осудување

Ставете го бебето во вашиот кревет и повеќе нема да можете да го одвикнете од заедничкото спиење. Ова предупредување заѕвони во моите уши како лошо пророштво што ќе следува. Во таа морничава иднина на делење на креветот, моето дете ќе порасне во личност зависна од родителите, бидејќи не му дозволив да биде независен во својот кревет. Навистина?

0
278

Тонилин Хорнунг е писателка и мајка на петгодишно момче кое сè уште спие во ист кревет со неа и нејзиниот сопруг. Во својата колумна за порталот CafeMom, оваа мајка објаснила зошто е уморна од осудата на заедничкото спиење на родителите и децата.

„Да им ставиме крај на осудите за заедничкото спиење“

Креветчето на мојот син: стои во собата како споменик на мојот срам.

Мојот син никогаш не ја помина ноќта во неа. Денес, мојот син смета дека креветчето е одлично место за чување играчки и чорапи што ги изгубиле своите парови. Тој не ја знае вистинската цел на тоа креветче затоа што спие со мојот сопруг и со мене уште од своето раѓање. Ние практикуваме заедничко спиење. И пет години подоцна, сè уште се чувствувам осудена како мајка што не си ја завршила работата „како што треба“.

Додека бев бремена, читав многу книги за родителство и правев многу планови. Мојата цел беше да го пронајдам природниот ритам на бебето и да поставам реален распоред. Ќе бидам првата мајка во историјата која многу ќе спие. Бев подготвена трудница. Но, јас не бев подготвена за грчевите на моето бебе. Немаше природен ритам во плачот што не држеше будни цела ноќ. Син ми поради своите колики, врескаше како да гледа постојано хорор филм. Бев очајна да најдам начин кој на сите ќе ни помогне конечно да се наспиеме.

Истражував различни техники на спиење, обидувајќи се да најдам нешто што може да функционира. Методот „Cry it out“ во кој на бебето му се дозволува да плаче додека не заспие само по себе, во никој случај не беше решение за новороденчето кое и онака плаче нон-стоп. Се фрлив на идејата на делење на креветот или на заедничко спиење.

Ставете го бебето во вашиот кревет и повеќе нема да можете да го одвикнете од заедничкото спиење. Ова предупредување заѕвони во моите уши како лошо пророштво што ќе следува. Во таа морничава иднина на делење на креветот, моето дете ќе порасне во личност зависна од родителите, бидејќи не му дозволив да биде независен во својот кревет.

Секако, имав пријателки кои го делеа креветот со своите деца и сакаа да спијат заедно со нив, но ништо не ме плашеше повеќе од оние што ме предупредуваа на тоа. Замислував дека нашиот син никогаш нема да може да го исполни својот вистински смисол, дека и натаму ќе спие во нашиот кревет и во средно училиште и слично.

И покрај сè, решив да им се придружам на среќните спијачи кои делат кревет и решив дека ќе се грижам подоцна да се ослободам од заедничкото спиење. Но, никогаш не дојде подоцна. За среќа, открив многу придобивки од заедничкиот сон. Откако прочитав и слушнав многу негативни коментари за сите недостатоци и последици од споделувањето кревет, навистина се исплашив.

Но, кога видов како станува независен и дека продолжи со однесувањето во стилот „Мамо, можам сам“ – моите грижи исчезнаа. Немаше проблеми со спиењето и јасно можев да ја забележам неговата самодоверба и независност преку ден затоа што беше блиску до нас ноќе.

Спиењето заедно не е избор заради неуспех, туку правилен избор што го правиме секој ден. Сепак, спиењето заедно ме означи како одреден „тип“ на родител, иако не сум сигурна за кој тип станува збор. Се надевам дека е тоа тип кој го сака своето дете и се грижи за него. Нашето споделување на креветот не е различно толку од несподелувањето на креветот. Моето дете и натаму има распоред на спиење. Спие сам во нашиот кревет. Тој е независен и споделувањето на креветот никогаш не го спречило да го исполни својот целосен потенцијал како што нагласуваа другите.

Би сакал другите да знаат дека спиењето заедно не е избор поради неуспех, туку правилен избор што го правиме секој ден. Јас разбирам зошто луѓето се изненадени кога ќе слушнат дека петгодишно дете сè уште спие со своите родители затоа што тоа не е норма. Но, тоа е мојот кревет и горда сум што сè уште можам да го делам со моето дете.

Фото: Pixabay

loading...