Паметни тампони за рано откривање на рак на грлото на матката?

Лекарите забележуваат дека понекогаш годишните прегледи кај гинеколог не се доволни и дека многу болести во раната фаза се многу благи или ги нема, а општо е познато дека раната дијагноза е првиот чекор кон успешно лекување.

0
34

Ако барем малку ги следите новитетите кога станува збор за технологијата за носење, тогаш сигурно знаете дека постојат различни уреди што можат да го следат нашиот пулс, да ги бројат нашите чекори или да ни го измерат нивото на шеќер во крвта. Сега е откриено нешто сосема ново, што може да направи вистинска револуција кога станува збор за здравјето на женските репродуктивни органи и раното дијагностицирање на разни болести. Станува збор за паметен тампон.

Во повеќето случаи, жените не се свесни дека имаат рак на грлото на матката, бидејќи симптомите првично се многу благи или ги нема. Ист е случајот и со некои други болести, како што е ендометриозата, која обично се дијагностицира кога е веќе во прилично напредна фаза. Доколку овие болести не се лекуваат навреме, тие можат да имаат сериозни последици како што се неплодност, но може да завршат и со смрт. Затоа научниците од Универзитетот Харвард решија да направат нешто што ќе им биде од голема помош на жените кога станува збор за откривање на болеста во најраната фаза, а тоа е паметен тампон кој ќе информира за здравјето на репродуктивните органи на месечна основа.

„Можете да ја закачите болеста во кое било време, и ако почекате на следната годишна контрола за да ја откриете, последиците може да бидат многу потешки отколку ако болеста е откриена навреме“, вели еден од експертите кои работат на необичното откритие.

Според него, дека овој уред првенствено ќе биде наменет за собирање крв, што автоматски ќе се анализира, а жените тоа ќе можат да го сторат сами без да одат на лекар. На тој начин, секоја жена ќе може да ја следи здравствената состојба од месец во месец, а доколку резултатите не бидат во нормални граници, таа ќе може веднаш да контактира со својот гинеколог.

Овој паметен тампон е сè уште во фаза на развој и на него се вршат разни тестови за да се доведе до совршенство, за да биде безбеден и лесен за употреба. Сепак, според експертите, ќе помине многу време пред овој апарат за носење да се најде во продажба, бидејќи е доста контроверзен.

loading...