Петте највалкани работи што бебињата често ги допираат и понекогаш ги ставаат во уста

Има работи на кои можеби не обрнувате внимание, а на нив може да има еден куп нечистотија и бактерии.

0
249

Многу родители сметаат дека бактериите се нивните најголеми непријатели. Тие постојано се грижат сè во нивниот дом да биде чисто и уредно, но бактериите демнат на неочекувани места. Имено, има работи на кои можеби не обрнувате внимание, а на нив може да има еден куп нечистотија.

Играчки

Од каков материјал и да се направени, играчките се подложни на собирање бактерии. Децата ги фрлаат насекаде и ги разменуваат, собираат прашина, а потоа во тој маѓепсан круг почнуваат да циркулираат и да се размножуваат бактерии. Совет е да ги миете често, а еднаш дневно, по можност кога ќе го заспиете детето навечер, избришете ги со алкохол.

Телефони, таблети и далечински управувачи

Тие се вистински магнети за деца, но телефоните, таблетите и далечинските управувачи честопати се полни со бактерии. Тие се користат од сите членови на домаќинството и треба да се бришат со алкохол еднаш на ден.

Кваки

Без разлика дали се на шкафовите или на вратите, рачките се дел од домаќинството што им се допаѓа на децата. Многу е важно редовно да се чистат со алкохол или со средства за дезинфекција.

Шишиња и цуцли

Шишињата и цуцлите треба да се користат со претпазливост бидејќи се наменети да се ставаат во устата. Треба редовно да ги дезинфицирате и да ги менувате цуцлите во согласност со упатствата на пакувањето.

Клучеви

Без разлика дали се од дома или од автомобил, клучевите се особено интересни за децата. Но, тие претставуваат опасност бидејќи на металните површини на клучевите има бактерии кои можат да доведат до пад на имунитетот на детето.

Фото: Pexels

loading...