Правило „4 дена“

Што е правилото „4 дена“? Дали е важно да се примени правилото на чекање „4 дена“ кога се воведува цврста храна?

0
158

Правилото „4 дена чекање“ е лесен начин да се проверат можните реакции на храна, како што се преосетливост на одредена храна или можни алергиски реакции. Запомнете дека храната може да предизвика алергиски реакции во форма на дигестивни проблеми, како што се болки во стомакот, болни гасови или дури и проблеми со столицата. Кога воведувате нова храна, воведете по една намирница и внимавајте меѓу нив да има 4 дена разлика.

На пример, воведете авокадо во понеделник, а потоа почекајте до петок за да воведете нова намирница.

Кога воведувате нова храна на секои неколку дена, ќе можете точно да забележите како вашето бебе реагира на одредена намирница. Важно е да се примени правилото „4 дена“ при воведување нова храна, особено во почетната фаза на воведување цврста храна. Ова е особено важно ако вие или вашето семејство имате историја на алергиски реакции на одредена храна.

Дали правилото „4 дена чекање“ е навистина потребно?

Истражувањата покажаа дека чекањето за воведување на алергиска храна нема никакво влијание врз развојот на алергии на храна кај детето, па затоа правилото „4 дена чекање“ застарува.

Многу педијатри денес препорачуваат на бебињата да им се нудат различни вкусови и текстури, рано и често, одеднаш, дури и во текот на првите денови на воведување на цврста храна.

Се верува дека нудејќи различни вкусови и текстури, што е можно порано и почесто, чувството за вкус на бебето ќе се разбуди и тој ќе се навикне на сите видови вкусови. Кога ќе понудите што повеќе вкусови порано и одеднаш, како што се 4 нови намирници за 2 или 4 дена (намирници соодветни на возраста на детето), ќе им дадат волја на бебињата и ќе ја зголемат нивната љубопитност да пробаат нешто ново и сè што ќе им се стави пред нив. И не заборавајте на зачините кога воведувате цврста храна. Што порано тоа подобро!

Правилото „4 дена“ е добра практика кога имате историја на алергии на храна

Кога полека го следите моделот на воведување цврста храна, тоа ќе ви помогне да забележите алергиски реакции и дигестивни проблеми што можат да бидат предизвикани од новата храна. Алергиските реакции на храна се видливи во првите 24 часа. На дигестивните проблеми како што се дијареја и запек, им е потребно повеќе за да се забележат.

Воведете нова храна наутро или рано попладне

Ако вашето бебе добие алергиска реакција на нова храна, полесно ќе се справите со тоа кога вашиот педијатар е сè уште на работа. Ако се појави несакана реакција на храна во текот на утрото или рано напладне, тоа нема да ја наруши толку многу рутината на бебето.

Како можам да мешам намирници без да се грижам за правилото за 4 дневно чекање?

Откако воведовте неколку видови на нова храна без реакции, можете да започнете да ги мешате.

Кога можам да престанам да обрнувам внимание на правилото за 4 дневно чекање?

Кога вашето бебе ќе наполни 9-10 месеци, ќе му воведувате многу нови намирници и ќе знаете која храна содржи алергени или му предизвикува проблеми со варењето на вашето бебе. Во оваа фаза, вообичаено е да не се обрнува внимание на правилото за 4-дневно чекање. Иако ќе престанете да го почитувате правилото, запомнете дека сепак треба да се грижите и да обрнете внимание на реакцијата на вашето бебе на нова храна, особено на оние што се високи алергени. Се разбира, ако вашето семејство има историја на алергии на храна, ќе треба да продолжите да го почитувате правилото за 4-дневно чекање додека вашето бебе не наполни најмалку 12 месеци. Како и секогаш, секогаш прво консултирајте се со вашиот педијатар.

Фото: Pixabay

loading...