Предностите од споделеното родителство по развод

Американката Ема Џонсон, родителска активистка им се спротивставува на вообичаените гледишта дека мајката е таа на која ѝ се дава родителска предност по разводот на бракот. Тоа, вели таа, мора да се смени, а решението го гледа во рамноправното родителство. Таа ги истражува придобивките од родителството познато како 50/50

0
177

Истражувањата покажуваат дека кога еден пар ќе се раздели, нивните деца најдобро функционираат кога поминуваат еднакво време со двајцата родители. Всушност, 60 рецензирани студии дошле до овој заклучок. Тоа е порака за која често се заложува Ема Џонсон, родителска активистка и основачка на страницата WealthySingleMommy.com, и сега има уште поконкретни докази за останатите придобивки од еднаквото родителство.

Џонсон објави истражување на над 2.000 мајки, кое ја разгледува врската помеѓу приходите на овие мајки и делењето на времето со децата. Еве што треба да знаете.

Што открило истражувањето?

Џонсон анкетирала 2.279 ‘самохрани’ мајки за нивните примања, чувствата во врска со работата и приходите и споделувањето на времето со татковците на нивните деца.

Главен заклучок: „Постои директна корелација помеѓу приходите на мајките и целокупната благосостојба и рамноправноста во споделувањето на времето со татковците на нивните деца“, вели таа.

Дополнително, истражувањето открило дека мајките кои имале договор за рамноправно родителство 50/50 имале: 54 проценти поголема веројатност да заработат најмалку 100.000 УСД годишно од мајките чии деца се со нив поголемиот дел од времето (со „посети“ на таткото). Повеќе од три пати (325 проценти) е веројатно дека ќе заработат 100.000 УСД од самохраните мајки со 100 процентно време со своите деца. Повеќе од двојно поголема веројатност да заработат 65.000 УСД + и речиси трипати поголема веројатност да ја заработат таа сума од мајките со 100 проценти време за родителство. 34 проценти повеќе велат дека се чувствуваат „чудесно и гордо“ што се мајки во споредба со мајките кои се грижат за своите деца 100 проценти од времето.

Не е ни чудо што девет од 10 самохрани мајки рекле дека можат да заработат повеќе пари ако имаат поголема еднаквост во времето на родителство. За жал, само 1 од 8 или 13 проценти од самохраните мајки со кои Џонсон разговарала го имале тој корисен родителски договор од 50/50. И огромни 98 проценти од нив изјавиле дека се задоволни со тоа.

Во меѓувреме, 51 процент од анкетираните мајки ги имаат своите деца 100 проценти од времето, а околу 70 проценти од тие мајки сметаат дека родителството им ја попречува само-грижата во однос на само 50% од мајките со распоред од 50/50.

Зошто овие статистики се важни?

Секој сака да може да обезбеди повеќе за своето семејство, но откритијата на Џонсон докажуваат дека родителството 50/50 може да направи вистинска разлика во некои сериозни системски економски проблеми, особено за мајките.

Како што истакнува на својата веб-страница, мајките во целина страдаат од јаз во платите од 29 проценти, заработувајќи просечно 71 цент за секој 1 долар заработен од татко – или во просек 16 000 УСД помалку годишно, според Националниот центар за права на жените. А, казната за мајчинството е полоша за самохраните мајки. Џонсон истакнува дека според истражувањето, самохраните мајки со тричлено домаќинство во просек заработуваат само 26 000 УСД годишно, во споредба со 40 000 УСД годишно за самохраните татковци.

Големата слика

Откритијата на Џонсон не може да бидат изненадување за секој што разбира дека нееднаквите домашни одговорности ја нарушуваат способноста на жената – а особено на самохраната мајка – да работи и да заработува. Но, многу емоционални и психолошки фактори се во игра. На пример, кога Џонсон првпат ја започнала својата работа како родителска активистка, се слушнала со толку многу самохрани мајки кои чувствувале обврска да имаат поголемо време со своите деца, но им било замерувано за сето тоа време и одговорноста за своите деца. Таа забележала дека мајките кои имаа порамноправни односи со татковците на своите деца, со тоа што секој заработува свои пари и подеднакво ги дели родителските обврски, имаат поголема веројатност да напредуваат во својата кариера и да бидат посреќни во целина. Џонсон се надева дека нејзините наоди и активизам ќе промовираат еднакви права и еднаква одговорност. „Невозможно е да се има едното без другото“, вели таа. „На крајот на краиштата, никој не ме праша дали е погодно за мојот работен распоред или за социјалниот живот да бидам 80 процентна мајка – адвокатите, општеството и законот сите претпоставуваат дека тоа е моја работа. Треба да го смениме тоа.”

Како може да се вклучите?

Ако сакате да помогнете да се создадат позитивни промени за самохраните мајки, Џонсон препорачува здружување на силите со движењето за заедничко родителство во вашата држава, разговори за емпатија и еднаквост и за мажите и за жените, како и за пријателски поделби и кревање на гласот на социјалните медиуми за рамноправно родителство.

„Фокусирајте се на позитивна порака за љубов и еднаквост која се спротивставува на сè што сте слушнале за разводот и родителството“, вели Џонсон. „Можеби ќе им треба време да стигнат до таму, но вака се случуваат промените“.

Фото: Freepik

loading...