Ризик од преработената храна за тинејџерите

Истражување во САД покажало дека тинејџерите внесуваат во просек две третини од своите калории преку индустриски преработена храна, а тоа резултира со зголемен ризик за здравјето на срцето.

0
70

Податоците собрани во САД покажуваат дека тинејџерите внесуваат во просек две третини од своите калории преку индустриски преработена храна, што резултира во зголемен ризик за здравјето на срцето.
Станува збор за храна која најчесто има висока содржина на шеќер, сол и заситени масти, предупредуваат истражувачите од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

Покрај тоа, овој вид храна содржи малку влакна па по нејзиното внесување брзо се јавува глад.

На примерок од 5.565 испитаници на тинејџерска вредност е утврдено и дека најголем ризик од потешкотии со здравјето на срцето на долг рок имаат учесниците во студијата кои најчесто консумираат индустриски преработена храна.

Фото: Pixabay

loading...