Сакате успешна ќерка? Неуморно додевајте ѝ!

За девојчињата во пубертет, превртувањето со очи и одговарањето всѕушност значат: „Фала ти на корисниот совет. Ќе се трудам да го послушам“.

0
707

Научниците од Велика Британија тврдат дека високите очекувања на родителите од своите тиејџерки – особено постојаното потсетување на тие очекувања – претставуваат еден од најзначајните фактори на идниот успех на девојчињата.

Во соопштението под наслов: „Зад секоја успешна жена е мајка која постојано ја „дави“? Тинејџерките кои имаат захтевни мајки имаат повеќе шанси да успеат“, научлниците од Универзитетот во Есекс истакнуваат дека високите очекувања на „главниот родител“ – кој е обично мајката – ги спречуваат девојчињата да паднат во замки кои можат да им ги намалат шансите за успех.

Имено, ќерките на „напорните“ родители:

  • Поретко забременуваат како тинејџерки
  • Почесто се запишуваат на факултет
  • Поретко заглавуваат работејќи лошо платени работи без перспектива
  • Имаат помали шанси да бидат невработени подолго време.

Научниците во студијата ги проучувале искуствата на повеќе од 15 илјади британски девојчиња, почнувајќи од возраст од 13-14 години, па во текот на следната деценија.

loading...