Станува полесно: Зошто бебињата се „полоши“ од двегодишните деца?

Дина Арозон, мајка на две деца и програмерка за „Pregnantchicken“, ја раскажала својата приказна зошто бебињата се „полоши“ од двегодишните деца

0
82

Мислите дека е тешко да имате бебе? Почекајте ги ужасните двегодишни деца! Така ќе ви каже некој. „О, деца од две години, тоа не е ништо“, вели друга, додавајќи: „Не сте слушнале дека тригодишните деца се нови двегодишници“.

Кога Дина Арозон го напишала овој текст, нејзиниот најстар син имал само две и пол години. „Можно е да ја добијам казната што ја заслужив за 6 месеци (имам и петмесечно бебе). Го велам тоа, зошто ги имавме нашите први изливи на бес на 11 месеци.

Би било убаво (искрено) да разговарате со новите родители. Кога велам „не е убаво“ да им кажувам на новите родители дека станува се потешко, само сакам да кажам дека не треба да ја чуваме оваа „страшна“ тајна за себе. Родителите растат со своите деца.

Го разбираат јазикот

Малите деца можат да ви кажат кога нешто не е во ред. Се сеќавате ли кога вашето бебе врескаше 5 часа по ред пред да помислите да го однесете на педијатар и таму открија дека има лоша инфекција на увото? Тоа сигурно ви било забавно! Пред неколку месеци ќерка ми се разбуди и рече „мама ме боли уво“. Кога бебето вреска, нема начин да откриете дали е само луто или навистина нешто не е во ред.

Можат да одат

На возраст од 18 месеци, децата ги прават своите први чекори и многу од нив веќе се доста мобилни. Тоа значи дека не мора постојано да ги ловите и да шетате подгрбавени.

Јаде „нормална“ храна

Кога сте во теснец со времето и немате време за ништо, секогаш можете да влезете во пекарницата за да купите кроасан или да земете некое овошје во продавницата. Со бебињата тоа не е можно.

Барем понекогаш спијат

Добро, дури и малите деца кои никогаш не спијат не го разбираат преминот од лето во зима или имаат стомачни тегоби среде ноќ. Ова го кажувам како родител кој поминал повеќе од еден месец секоја вечер шетајќи низ куќата, доејќи без прекин … и можам да ви кажам дека нема подлабок пекол во оваа димензија. Се колнам, во еден момент тој месец ми се чинеше дека сите бои на овој свет ги нема и се  беше само сиво. За тоа време, моето двегодишно дете спиеше добри 11 часа секоја вечер.

Родители на бебиња – станува полесно

Значи, ако го читате ова и имате новороденче што прави мозокот полека да ви излегува од ушите, запомнете дека тоа нема секогаш да биде така. Ќе биде подобро кога вашето бебе ќе почне да ви се насмевнува, ќе биде подобро кога бебето ќе почне да јаде цврста храна и се ќе и биде простено кога ќе ви каже „те сакам“. Затоа запомнете – станува полесно!

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]