Чајот од коноп е решение за хормоналниот дисбаланс

Еден од важните фактори за појава на намалена репродуктивна способност кај жените се хормоналните пореметувања кои го нарушуваат менструалниот циклус, во кој многу ретко се случува овулација. Токму ова е една од причините за женскиот стерилитет, што може успешно да се реши со чај од коноп.

0
190
a cup of hemp tea with hemp leaves put on white marble floor

Чајот од коноп е собено благотворен за жените. Се подготвува од лажичка сушена или свежа билка, која се прелива со 200 милилитри врела вода и се остава покриена околу 10 минути.

Еден од важните фактори за појава на намалена репродуктивна способност кај жените се хормоналните пореметувања кои го нарушуваат менструалниот циклус, во кој многу ретко се случува овулација.

Токму ова е една од причините за женскиот стерилитет, што може успешно да се реши со чај од коноп. Практично, сите хормонални нарушувања во женското тело можат да го нарушат финиот хормонален баланс на менструалниот циклус и да влијаат на процесот на овулација. Сепак, најчести се синдромот на полицистични јајници, проблеми со зголеменото ниво на пролактин, хормон кој ги стимулира млечните жлезди и нарушувањето на работата на тироидната жлезда.

Конопот е кај народот познат како растение кое ги враќа хормоните во рамнотежа, и ако хормоналната нерамнотежа е причина за стерилитет, ова растение може да биде решение. Одличен е за лекување на полицистични јајници и содржи пролактин кој ја стимулира овулацијата.

Чајот од коноп се подготвува од лажичка сушени или свежи билки, која се прелива со 200 милилитри врела вода и се остава покриен околу 10 минути. Чајот се пие незасладен, еднаш на ден, неколку месеци или помалку.

Овој чај не се препорачува кога сте во процес на ин витро оплодување.

Фото: Freepik

loading...