Шведското воспитување го карактеризира зборот лагом, што значи, умерено и совршено едноставно

Родителите на деца под осум години во Шведска, меѓу другите придобивки, можат да работат шест часа на ден, наместо осум. Затоа, не им недостасува време за дружење со нивните деца.

0
186

Методите на воспитување на децата се разликуваат од земја до земја. Она што за некои е нормално, за други може да изгледа чудно, па дури и незаконски. На пример, во некои нордиски земји, вклучително и Шведска, сосема е во ред да се остави бебе во количка на ладен воздух. Иако ова е нормално за нив, тоа е забрането во други земји. Покрај тоа, една Швеѓанка во САД во 2011 година се соочи со обвиненија за злоупотреба на детето откако го оставила своето бебе во количка пред ресторан.

Еве како се разликува шведскиот стил на родителство од другите и кои се неговите предности.

Прво, треба да се знае дека шведскиот стил на родителство го карактеризира зборот „лагом“. Тоа значи „умерено“, „совршено едноставно“ или „во рамнотежа“. Швеѓаните се придржуваат до оваа идеологија во скоро сите активности, вклучително и родителството. Родителите во оваа земја ги сакаат своите деца, но исто така сакаат да имаат време за себе.

Тие им овозможуваат на децата да играат на отворено и покрај снегот

Според една шведска изрека, нема лошо време, само облеката може да не е доволно топла. Без разлика дали е снег или сончево, родителите во Шведска им дозволуваат на своите деца да се забавуваат на отворено. И покрај можното студено и лошо време, децата во градинките остануваат на отворено најмалку еден час на ден.

Шведските деца носат топла облека, вклучувајќи палта, дебели панталони, волнени капи и ракавици. Училиштата имаат сушалки за облека, поради што децата ги чекаат своите родители во сува, топла облека.

Родителите не ги спречуваат децата да учествуваат во ризични активности
Шведските родители им дозволуваат на своите деца да се занимаваат со авантуристички активности, како што се пливање и качување на дрвја. Тие им овозможуваат на децата да бидат авантуристи. Интересно, земјата може да се пофали со една од најниските стапки на смртност кај децата предизвикани од повреди во светот.

Мажите се горди што се грижат за своите деца

Во повеќето шведски семејства, мажот и жената подеднакво ги делат задачите. Мажите се многу горди што ги хранат своите деца, ги облекуваа, ги земаат од училиште и многу повеќе. Во машките тоалети ќе најдете маса за менување пелени, а мажите можат слободно да го напуштат работното место за да го однесат детето на лекар, на пример.

Според „Њујорк Тајмс“, татковците во Шведска, како и мајките, заминуваат на породилно да се грижат за своите новородени бебиња. Ова е одличен начин за подобрување на здравјето на новопечените мајки. Исто така, им нудат голем број придобивки по породувањето. Родителите во земјата имаат дури 480 дена платено отсуство кое можат да го поделат. 90 дена се исклучиво за татковците и тие не можат да се пренесат на мајките.

Малите деца немаат многу организирани активности

Шведските родители се многу заштитнички настроени кога станува збор за слободното време на нивните деца. Затоа, тие не брзаат да ги пријават за разни воннаставни активности, како што се спортовите.

Од друга страна, родителите во многу други земји поголемиот дел од времето го поминуваат возејќи ги своите деца на часови по пијано, фудбал, пливање и многу други. Во Шведска, родителите се порелаксирани и повеќето деца на крајот ќе изберат една активност што им се допаѓа.

Пократок работен ден

Ова е друга работа што го олеснува родителството во Шведска.

Родителите на деца под осум години можат да работат шест часа на ден, наместо осум. Затоа, не им недостасува време за дружење со децата.

Детски права

Изјава што нема да ја слушнете во Шведска е „децата треба да се гледаат, а не да се слушаат“. Шведските родители ги охрабруваат своите деца да изразуваат мисли и идеи. Тие им даваат поддршка и грижа што им е потребна за да пораснат во стабилни возрасни лица. Всушност, Шведска беше една од првите земји што ја усвои Конвенцијата на ООН за правата на детето. Исто така, прва ги забрани сите форми на физичко казнување на децата.

Шведска е прогласена за најдобра земја во светот кога станува збор за воспитување на деца и е одлично место и за родителите. Стилот на родителство во земјата создава генерации на здрави, среќни деца.

Фото: Pexels

loading...