Што се случува со мозокот на мажот кога ќе стане татко?

Докажано е дека мажите поминуваат низ хормонални промени и дека нивото на тестостерон значително се намалува. На овој начин новите татковци можат да бидат повеќе емоционално вклучени и полни со разбирање за своето бебе

0
204

Изгледа дека многу работи се случуваат во мозокот на новите татковци, бидејќи неколку студии откриле дека се случуваат значајни невролошки промени откако мажите ќе станат татковци. Покрај тоа, колку повеќе учествуваат во грижата и негата на своите бебиња, и колку повеќе време поминуваат со нив, толку се поизразени овие промени.

Истражувањето тврди дека невролошката активност поврзана со жените и нивниот мајчински инстинкт не е ограничена само на жените, туку важи генерално за родителството, вклучително и мажите. Сепак, се претпоставува дека ваквите резултати не би биле видливи во минатото, кога мажите биле помалку вклучени во воспитувањето на децата.

Што се случува со мозокот на човекот откако ќе стане татко?

Нивото на тестостерон се намалува

Докажано е дека мажите поминуваат низ хормонални промени и дека нивото на тестостерон значително се намалува. На овој начин новите татковци можат да бидат повеќе емотивно вклучени и полни со разбирање за нивното бебе. Ова рано приближување меѓу таткото и бебето ја зајакнува нивната емоционална врска и го менува нивото на хормоните во мозокот. Во студија од 2011 година, откриено е дека нивото на тестостерон кај новите татковци опаѓа за дури 40 проценти, што е поврзано токму со зближувањето со бебето.

Нивото на окситоцин се зголемува

Окситоцинот или „љубовниот хормон“ нагло се зголемува по раѓањето на бебето – и за мајките и за татковците. Додека кај мајките, овој хормон е стимулиран од одредени активности, како што се доење и близок физички контакт со бебето, кај татковците љубовниот хормон се активира преку игра, или преку грижата за бебето. И, колку повеќе се продлабочува врската помеѓу бебето и таткото, толку е поинтензивно нивото на окситоцин.

Производството на пролактин е зголемено како кај мајките

Кај мајките, зголеменото производство на пролактин обично се поврзува со производство на млеко, а кај татковците, овој хормон се зголемува во интеракција со бебето. Покрај тоа, само во првиот месец на татковството, нивото на пролактин се зголемува за 20 проценти, и колку повеќе татковците се вклучени во животот на нивните бебиња, толку е поголема количината на пролактин. Научниците веруваат дека зголеменото производство на пролактин е поврзано со создавање на поврзаност, приврзаност и грижа.

И мама и тато минуваат низ промени

Овие резултати докажуваат дека цврстото искуство на родителството и грижата за бебе влијае на сличен начин и кај мајките и кај татковците. И додека процесите за време на бременоста и породувањето им помагаат на мајките да развијат мајчински инстинкт, кај таткото, татковскиот инстинкт се активира со интеракцијата и емоционалната врска со бебето.

Ако сте забележале дека вашиот партнер станал понежен по раѓањето на бебето, сега знаете зошто – не само што вие сте се смениле откако сте станале мајка, туку тоа му се случило и на вашиот сопруг или партнер откако станал татко.

Фото: Pexels

loading...