Југоносталгија: Најдобрите играчки во бивша Југославија

Ако сте пораснале во бивша Југославија, сигурно сте имале барем една од играчките од југословенско производство: телефони на жица, електричен воз, машина за шиење, и други, кои биле толку добри што учествувале на познатиот саем за играчки во Нинберг.

0
768

Денеска, во поплавата од играчки од Кина и со слаб квалитет, оние со ознаката Made in Yugoslavia не потсетуваат на некои сосема поинакви стари времиња.

Играчките ги прозведуваше словенечка Механотехника, а истите ја поттикнуваа креативноста на децата. Некои од најпознатите играчки од тоа време се телефоните со жица кои понекогаш, кога децата живееја во бараки-лепенки или во два соседни стана, беа начин за бесплатна комуникација меѓу нив.

Токму поради функционалноста, тие беа дефинитивно и најпродаваните играчки во тоа време.

Ако сте пораснале во бивша Југославија, сигурно сте имале барем една од играчките од југословенско производство: телефони на жица, електричен воз, машина за шиење, и други, кои биле толку добри што учествувале на познатиот саем за играчки во Нинберг. Тука се и познатите електрични возови, машините за шиење, и други, кои биле толку добри што учествувале на познатиот саем за играчки во Нинберг.

Бидејќи во тоа време, се се правело плански, така и Механотехника соработувала со Отсекот за детска психологија за да се овозожи правилен развој на децата.

Играчките произведени во Југославија биле извезувани во Австралија, Бразил, Канада и во бројни европски земји.

loading...