10 лоши однесувања на кои несакајќи ги учиме своите деца

Колку пати сте сфатиле дека не ви наплатиле за нешто додека стоите на каса? Дали обрнувате внимание на грешката и ја користите како можност да ги научите вашите деца да не ги користат туѓите грешки?

0
180

Генетиката е само половина од играта. Другата половина е: воспитувањето. Научивте за природата наспроти воспитувањето на вашиот час по психологија во средно училиште.
Децата се директен производ на нивната околина, па што се случува кога родителите континуирано даваат лоши примери и ги учат на лошо однесување?

Одговорот е едноставен. Чудовишта се создадени. Можеби се симпатични мали чудовишта, но сепак се чудовишта.
Непријатното однесување спаѓа во широк спектар, а широкиот диапазон зависи од толеранцијата на една личност.
Мојот сопруг, на пример, премногу се гади кога едно од нашите деца си го чепка носот. Тоа е една од најнавредливите работи на неговата листа. Јас? Иако не го сметам за привлечно копањето на носот, тоа не ме одбива; веројатно затоа што сум учителка.

Ова е причината зошто ги оставив надвор од мојата листа однесувањата како гребење на задникот, чепкање на носот и прдење.
Тие однесувања можеби се непријатни, но не се најважни за безбедноста, социјалната прифатливост или просперитетната иднина, за разлика од десетте однесувања наведени подолу.
Очигледно е. Кога родителот моделира непријатно однесување, неговите деца ќе покажат непријатно однесување. Нивното непријатно однесување ќе се префрли на моето или на вашето дете, и да бидам безобразна, тоа е нешто што никој не го сака.

Затоа, имајте ги на ум овие совети за да не правите така пред вашите деца.

1. Промовирање на насилството како решение

Пред неколку недели го слушнав во самопослуга најсуровиот разговор. Беше помеѓу една баба и нејзиниот седум-осумгодишен внук. Го упатуваше да се бори.

Зборовите на бабата: „Следниот пат, не чекај да му кажеш на наставникот. Само веднаш врати му и удри го назад. Покажи му дека нема да му молчиш и тогаш ќе те остави на мира”. Во сцената влегува младата мајка која носи кутија со житарки. Бабата ѝ ги повторува на мајката на момчето упатствата што му ги дала на нејзиниот внук. Мајката клима со главата во знак на согласност.

Ако средношколец нападне друг средношколец зад зграда, тогаш да, да се возврати во самоодбрана е оправдано. Но, да научите седумгодишно момче да возврати е едноставно смешно. Сакав да се вмешам, но решив да не се мешам моето мислење на овие две дами, најверојатно, ќе ме остават со црно око, а не со мисирката и јогуртот за кои дојдов.

Освен ако самоодбраната не е навистина оправдана, одмаздата и физичкото насилство не се подобро решение отколку да сметаме на тоа дека луѓето ќе не заштитат. Може ли ова мало момче да прерасне во човек кој ги презема работите во свои раце наместо да повикува полиција? Сосема возможно. И, дали тоа може да го одведе во затвор? Апсолутно. И зошто? Затоа што баба и мама го научиле да реагира на насилство со повеќе насилство.

2. Прикажување на лош спортски дух

Сите сме како родител живее видно преку талентите на своето дете и затоа се однесува премногу агресивно настрана – обвинува, вреска и пцуе. Тие родители се првите кои велат дека тимот на нивното дете изгубил поради XYZ, но сигурно никогаш затоа што противничкиот тим бил всушност подобар.

На фудбалскиот натпревар на ќерка ми изминатиов викенд, мајка од противничкиот тим викаше во текот на целиот натпревар: “Земи ја! Земи ја!” Сериозно? Земи ја ќерка ми? Ова не е боксерски ринг – тоа е фудбал. Децата мора да научат да го дадат најдоброто од себе, а не да бидат најдобри. Ако секогаш го ставате вашето дете на пиедестал, тоа засекогаш ќе биде поставено за неуспех.

3. Непочитување на авторитети

Додека сме на темата спорт, без разлика дали станува збор за напад или за непочитување на тренерот, ако поткопувате авторитет пред вашето дете, тогаш не сте во право. Ова важи и за поткопувањето на авторитетот на наставникот.

Децата мора да научат дека сите прават грешки, вклучително и возрасните. Тоа е дел од животот. Ако треба да искажете мислење, направете го тоа на мирен, начин, со почит и не пред вашите деца. Со омаловажување на авторитетот на некоја личност пред вашето дете, вие го одземате секое почитување што го има вашето дете кон таа личност. Ова ќе ги отежни сите идни интеракции за секого.

4. Возење како манијак

О не, не минавте само со двојна жолта линија за да поминете покрај мене, со две деца кои седеа на задното седиште од вашиот автомобил. Се надевам дека ќе го земете овој серум за вистина пред вашите деца да добијат лиценци: Не е во ред да го прекршувате законот и да демонстрирате бес на патот пред вашето дете.

5. Пцуете како морнар

Не ми се допаѓа кога слушам дете како вели „срање“. Бабата од самопослугата и многу други родители како неа не го гледаат ова како лош збор. Но запомнете, непријатното однесувања спаѓа во спектарот. За повеќето возрасни, а веројатно и за сите наставници, зборот ‘срање’ звучи непријатно кога излегува од устата на бебе.

6. Искористување на туѓите грешки

Иако повеќето родители нема да крадат отворено пред своите деца, некои тоа го прават свесно по цена на туѓа грешка. Колку пати сте сфатиле дека не ви наплатиле за нешто додека стоите на каса? Дали обрнувате внимание на грешката и ја користите како можност да ги научите вашите деца да не ја користат грешката на друго лице?

Мојата сопствена мајка го моделираше ова кога растев. Една недела подоцна ќе се вратеше во продавниците за да плати нешто, откако ќе сфатеше дека не ѝ е наплатено соодветно. Ако сакате чесни деца, покажете чесно однесување.

7. Да се ​​биде подла девојка

Зошто треба да се воздржите од вербално разбивање на други луѓе пред вашите деца? Со тоа ќе создадете личност каква што беше онаа која додека бевме во средно училиште најмногу ја мразевме.

8. СМС пораки за време на возењето

Кога ќерка ми имаше шест години ја фатив како ме гледа додека пишувам пораки и возам. Почнав да се плашам дека ќе помисли дека испраќањето пораки и возењето се безбедни. Не сакајќи да бидам одговорна за нејзината идна смрт или смртта на некој друг како последица од користењето на мобилниот телефон, се заколнав дека ќе престанам да испраќам пораки и да возам.

9. Избегнување на општа животна одговорност

Зачувувањето на работното место е важно. Грижата за вашата градина е важна, а исто така и отплатата на долгот. Моделирајте како да бидете продуктивен граѓанин кој се грижи за заедницата. На крајот на краиштата, тоа е заедницата што им ја оставате на вашите внуци. Ако глобалната одговорност не биде пренесена од нас на нашите деца, тогаш нашиот вид нема да се разликува од кој било друг цицач.

10. Покажување нетрпеливост/апатија кон помалку среќните

Оставате непријатни коментари кога ќе поминете покрај бездомник кој бара пари. Научете ги вашите деца да ја придржат отворена вратата, особено за постари лица и инвалиди. Помогнете им во разбивањето на предрасудите и стигмите со тоа што нема да ги одржувате. Дури и ако вашиот живот е во моментов компактен, тоа не значи дека ќе биде така засекогаш. Во одреден момент од вашиот живот ќе се најдете во ситуација кога ќе сметате на тоа другите да покажат толеранција и емпатија за вас.

Фото: Pixabay

loading...