11 работи кои НЕ треба да им се кажуваат на родителите на единци

Тој мора да е многу осамен, себични сте што немате барем уште едно дете, таа нема да има некој да ѝ помогне да се грижи за тебе кога ќе бидеш стара, не сакаш да порасне и да биде разгален, нели? ...

0
400

Родителите кои имаат само едно дете знаат дека не сакате да ги повредите кога правите коментари како овие, но сепак, воздржете се од следниве изјави.

Јас сум единствено дете на моите родители и имам исто така едно дете, па го поминав животот слушајќи за т.н. „недостатоци“ на тоа да се биде единец.

Иако има многу истражувања во кои се вели дека единците најверојатно ќе бидат среќни, здрави и добро прилагодени како и нивните врсници со браќа и сестри, старите стереотипи се сѐ уште тука.

Со зголемувањето на домаќинствата со едно дете, време е секој да го дознае она што единците и нивните родители веќе го знаат: Единците може да раснат поинаку, но тие се исто толку фантастични како и децата од поголеми семејства.

Имајќи го тоа на ум – и со помош на другите родители на единци – составив листа од коментари кои никако не треба да им ги кажувате на родителите што имаат само едно дете.

Тој мора да е многу осамен

Прво, постои разлика помеѓу тоа да се биде сам и да се биде осамен. Можам да кажам од искуство дека единците всушност, имаат помала веројатност да се чувствуваат осамени, бидејќи имаат повеќе искуство да бидат сами. Бидете сигурни дека единците имаат многу можности да си играат со други деца.

Таа нема да има некој да ѝ помогне да се грижи за тебе кога ќе бидеш стара

Додека ова технички може да е точно, нема гаранција дека децата во поголемо семејство ќе ја споделат грижата за родителот. Сите сме слушнале за семејства кадешто едно од децата станува де факто чувар, без разлика дали тој или таа го сакаат тоа или не. Ова е ситуација која е невозможно да се предвиди.

Мора да е многу лесно со само едно дете

Па, да и не. Да, родителите на единците не мора да ги смируваат скараните браќа и сестри, не мора да ги пополнуваат училишните формулари во три примероци или да поминат скоро една деценија во менување на пелени. Но, некои од нас го направија тој избор. Кога другите родители почнуваат да се жалат на стресот што имаат повеќе деца, се спротивставувам на потребата да ги потсетам дека самите одлучиле да имаат поголемо семејство.

Не сте вистински родител додека немате повеќе од едно дете

Неколку родители велат дека слушнале разни варијации на оваа забелешка, но таа дефинитивно не е на место. И родителите на само едно дете ја имаат истата важна работа да го заштитат и негуваат тој живот и да ги почувствуваат сите исти стравови, грижи и безгранична љубов што ги чувствуваат другите родители.

Не сакаш да порасне и да биде разгален, нели?

Верувајте ми, родителите на единците го примаат овој стереотип толку длабоко што повеќето од нас се хипер-будни за да не ги “разгалат” своите деца. Во секој случај, стои тоа дека едно дете ќе добие повеќе фокусирано внимание од неговите родители. Истражувањата покажуваат дека ова е позитивно во смисла на самодоверба, постигнувања, па дури и интелигенција. Тие дури живеат подолго. Дали е тоа толку страшно?

Себични сте што немате барем уште едно дете

Бев шокиран кога дознав дека еден мој пријател го слушнал ова од пријателите и семејството откако имал само едно дете на возраст од 38 години. Дали е себично да не сакате да ризикувате медицински компликации, да се впуштате во финансиски неволји или да се чувствувате премногу стар за да бидете во чекор со малите деца? Јас го нарекувам тоа одговорност за детето кое го имате.

Тоа мора да е причината зошто таа е толку срамежлива

Прво, нема ништо лошо во тоа да се биде срамежлив или интровертен (но тоа е тема за друга статија). Овој стереотип е толку распространет што долго време всушност верував дека е токму тоа причината зошто бев срамежливо дете. Потоа ја добив ќерка ми. Таа дозволуваше секој да ја држи во раце уште додека беше многу мала, им вели „Здраво“ на сите што ги среќаваме на улица и е главна во секоја група чиј дел е и таа. Научени лекции: интроверзијата и екстроверзијата немаат врска со големината на семејството.

Не изгледа како единствено дете

Сите деца имаат себични моменти, но само единците се побрзо етикетирани  вака за разлика од децата во поголеми семејства. Спротивно на тоа, некои луѓе гледаат на единецот кој всушност има емпатија и социјални вештини како на вистинска реткост. Реалноста е дека сите деца се во процес на стекнување на овие вештини и треба да им се дозволат некои грешки додека растат.

Што ако таа нема деца и никогаш не станеш баба

Па, да, јас ќе бидам малку разочаран ако никогаш не доживеам да бидам баба, но да се има повеќе од едно дете само за да се обезбеди дека тоа ќе се случи не изгледа како најпаметно коцкање. Многу луѓе никогаш немаат деца. Сакам моето дете да порасне и да биде среќно со неговите избори.

Имате ли и друго?

Варијациите вклучуваат варијанти како „Само едно?“ и „Не сакате уште едно вакво?” Особено ми се допаѓа овој измамнички обид на бабите и дедовците: „Нашите пријатели нè прашуваат дали имате ново бебе”. Но овие се многу лични прашања. Некои луѓе ќе бидат среќни да одговорат дека се задоволни со едно и направиле едно, но други може да имаат болни причини за тоа, проблемите со бракот, здравствени услови.

Ѝ треба брат / сестра

Го сакам моето дете, но се трудам да не му го исполнам секој каприц, а тоа вклучува и создавање на друго човечко суштество само за да има со кого да си игра. Јас сум среќна (и малку љубоморна) на луѓето кои имаат длабоки врски со нивните браќа/сестри. Но, нема гаранција дека браќата и сестрите ќе бидат пријатели. Дали сакаш да ја расипам или нешто?

Фото: Pixabey

Извор: Parents

loading...