5 суптилни начини на кои можете да ги разгалите вашите веќе возрасни деца

Тие се возрасни.Повеќе и не живеат со вас. Всушност, тие веќе имаат свои деца. Па, дали е воопшто можно да се разгалат возрасни деца?

0
120

Психолозите тврдат дека е можно родителите да ги разгалуваат своите деца дури и кога се тие веќе возрасни луѓе кои всушност веќе и не живеат со нив.

Се покажало дека постои тенка граница помеѓу расипување и поддршка на децата кои пораснале и го напуштиле родителското гнездо. Многу често на родителите им е тешко да видат каде грешат и дека претеруваат кога станува збор за односот кон своите деца, бидејќи за многумина тие секогаш остануваат деца. Еве неколку примери кои јасно покажуваат дека сте на пат да го разгалите вашето возрасно дете.

Вие сте нивниот личен будилник и потсетник

Дали сте станале повеќе од еднаш во 6 часот наутро за да го повикате вашето возрасно дете за да го потсетите да не доцни на закажаниот преглед на лекар? Слична ситуација е кога во текот на месецот ќе го потсетувате вашето дете дека треба да ја плати ратата за купениот мебел. Не помалку различно однесување се однесува на постојано следење на огласи за работа со цел да се најде соодветна работа за вашето возрасно дете. Во овој поглед, не му оставате на вашето дете можност да биде – помалку дете а повеќе возрасна личност.

Оставате сè што сте почнале да правите поради неговите не-итни состојби

Секој пат кога вашето возрасно дете ќе заборави дека му стасува пакет што некој треба да го прими, а тој е на работа, вие сте таму. Оставате сè што правите и го чекате ѕвончето во неговиот стан. Истото се случува и кога некој треба да го земе неговиот костум од хемиско чистење, кој се затвора порано во петок, а тој дури и не се обидува да пристигне знаејќи дека може да смета на вас. Навидум му помагате во тие ситуации, затоа што го учите дека секогаш има резервен план – а тоа сте вие. Што ќе се случи еден ден кога едноставно нема да стасате да направите сè?

Сте го пренеле на вашето дете погрешното очекување кое треба да го има од својот партнер

Ако се однесувавте премногу заштитнички кон вашето дете додека растеше и ако продолживте со ова темпо и кога порасна, многу е веројатно дека сте му пренеле погрешни очекувања од неговиот иден партнер. Ако направите сè за него, сосема е логично вашето дете да очекува некој да продолжи да прави сè за него кога ќе се отсели откај вас.

Обвинувате други луѓе за неуспесите на вашето дете

Родителите кои не знаат како да постават граница помеѓу здравата поддршка и разгалувањето на детето обично имаат навика да ги обвинуваат сите други луѓе за неуспехот на нивното дете. Ако, на пример, изгубил три работни места за рекордно време, а вие тврдите дека „неспособните работодавци кои не го сфаќаат неговиот талент“ се виновни за сè, запрашајте се кој всушност греши.

Фото: Pixabay

loading...