Откриена причината за синдромот на ненадејна смрт на бебињата при спиење

Истражувачите ja лоцирале врската помеѓу бебињата кои умираат од синдромот на ненадејна детска смрт Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) и возбудата при спиење. Истражувањето спроведено...

Научниците во Амстердам уништија клетки на рак на дојка за само...

Секој ден кога се појавува нова студија за потенцијален лек за ракот е добар ден, а научниците во Европа можеби пронајдоа продор за ракот...

Еден месец без домашни задачи!

Иницијативата „30 дена без домашни“ ја иницирал на Фејсбук Марко Ферек, претседател на здружението за разбирање на АДХД, а досега почнале да ја применуваат...

Финска не ги укинува класичните предмети, еве што ќе се случи

Деновиве медиумите пишуваа дека Финска ќе ги затвори класичните училишта и ќе ги укине предметите. Но, што од тоа е вистина? Финскиот едукатор и наставник...

„Маша и Медо“ спектакуларната руска детска претстава премиерно во МНТ

  За првпат премиерно во Скопје гостува најпопуларната руска детска претстава. Публиката ќе има можност да ја види спектакуларната детска претстава направена по истоимениот и многу...

Практични идеи на снаодливи мајки кои го олеснуваат животот со деца

Кога имате деца, досетливоста е најважна. Можеби и вам ќе ви помогне некој од овие практични совети. Мајките на социјалните мрежи имаат интересни решенија како...

Гените се виновни кога децата не сакаат да пробаат одредена храна

Следејќи 5.390 близнаци на возраст од 8 до 11 години, научниците утврдиле дека избегнувањето на нова храна кај децата во 80 отсто од случаите...

Што се случува кога аутистичните лица ќе остарат?

На спомнувањето аутизам луѓето прво помислуваат на децата иако аутизмот е целоживотно нарушување. Но, децата со аутизам израснуваат во возрасни личности со аутизам. Не...

Стручњаците потврдија: Одморот е еднакво важен како и учењето

Професорите и педагозите често времето одредено за одмор по часот го користат како дополнителни неколку минути за предавање или како казна за непристојно однесување...

Детски едукативни работилници „Со здрави навики до здрави бубрези“

Во средата започнаа едукативните работилници за деца на тема „Со здрави навики до здрави бубрези“. Организатор на овие работилници е Здружението на бубрежно болни...

ТОП 5