Дали е добро кога децата имаат премногу играчки?

Простете деца, но истражувањата покажуваат дека ова навистина не е добро за вас

0
379

Стаса и официјална потврда на долготрајните сомнежи на модерните родители дека премногу играчки навистина не се добри за малите деца.

Иако родителите ова во повеќето случаи можат да го заклучат и самите врз основа на искуствата, многумина ги игнорираат сомнежите и едноставно им ги задоволуваат желбите на децата кои постојано бараат уште.

Но простете ни деца, тоа навистина не е добро за вас.

Во истражувањето објавено во списанието Infant Behavior and Development, стручњаците откриле дека изобилиството од играчки го намалува квалитетот на играњето и дека помалку играчки можат да им помогнат на децата подобро да се сконцентрираат и покреативно да си играат.

Професионалните терапевти кои работеле на ова истражување набљудувале две групи на деца. Едната група била опкружена со четири играчки, а другата со 16. Групата со помалку играчки убаво си играла со нив, децата играле долго и притоа ги менувале начините на играње користејќи ја својата фантазија за да ја направат играта позабавна.

Втората група како да не знаела на која играчка и на која игра да се сконцентрира.

Значи, сега, кога се пред нас и Новогодишните и Божикните празници и времето на дарување, направете мали колекции на играчки, а остатокот ставете го надвор од видикот на децата. Тоа е посебно важно да го направите токму овие денови, за да можат децата повеќе да им се радуваат и поквалитетно да ги искористат играчките кои ќе ги најдат под елката.

„Така проблемот ќе биде решен, а кога ќе им здосадат новите играчки, тогаш ќе ѝ се израдуваат на старата играчка која некое време сте ја криеле од нив. Но немојте повторно да ги извадите сите наеднаш“, порачуваат терапевтите.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here