Кои се најчестите лаги на тинејџерите?

Во природата на тинејџерите е да премолчат се што би можело да го предизвика сомнежот на возрасните дека прават нешто што не би им се допаднало. Затоа родителите треба да бидат мудри

0
175

Постарите основци и средношколци нема да им признаат на родителите дека го имале првиот сексуален однос се додека тие самите не „сфатат“! Една научна студија покажала дека на списокот од она што тинејџерите го премолчуваат се наоѓаат и журките кај непознато друштво.

„Децата на тој начин сакаат да ги избегнат прашањата на возрасните, на кои најчесто немаат одговор, како и очекуваната критика и загриженост“, ојаснува психологот Џорџ Адамс.

Во природата на тинејџерите е да премочат се што би можело да го предизвика сомнежот на возрасните дека прават нешто што ним не и им се допаднало. Затоа родителите треба да се постават мудро, затоа што ако настапат како „инспектори“, лагите само ќе се дуплираат.

Истражувањето покажало и дека во 90 отсто од случаите адолесцентите нема да пријават дека пробале цигари, додека во 70 отсто случаи нема да признаат дека имаат лоши оценки, туку ќе чекаат родителите тоа да го дознаат сами.

loading...