Вообичаените начини на кои го носите бебето, можат да бидат опасни

Иако ви изгледа дека го правите тоа на вообичаениот начин, многу вообичаени начини на кои го држите вашето бебе можат да му наштетат на нeговото здравје.

0
295

Држењето бебе во рацете е секако еден од најубавите моменти на родителство. Но, многу е важно да се обрне внимание на правилниот начин на држeње на бебето, бидејќи многу вообичаени методи можат да му наштетат на нeговото здравје.

Држење на бебето под пазувите

Кога го држите бебето, клучно е да му ја држите главата затоа што новороденчето нема развиени мускули на вратот.

Би можеле ненадејно да ја помрднат главата, што може да значи потешкотии при дишењето и повреди ако вратот не се држи правилно.

Тие нема да можат сами да ги држат главите додека не наполнат најмалку 4-6 месеци.

Носење на бебето во носилкa

Можете да користите носилка „кенгур“, но важно е правилно да ја користите.

Носилката треба да ги држи на ист начин како што би ги држела мајката. Нозете треба да бидат поддржани бидејќи тоа ќе ги задржи екстремитетите на место и ‘рбетот нема да биде повреден.

Инаку, ако нивните нозе не се соодветно поддржани, тоа може да доведе до сериозни заболувања на колкот, како што се дисплазија или дислокација.

Држење на главата на бебето на рамо

Ако го држите бебето на градите, тогаш треба да обрнете внимание на положбата на нивното лице.

Лицето треба да биде над рамото.

Ако нивното лице се потпира на вашето рамо, тоа може да го отежни дишењето, а исто така, дел од вашата облека може да му влезе во устата.

Не ја менувате страната на која го носите вашето бебе

Како што споменавме порано, вратот на бебето е многу слаб. Затоа е важно мускулите на вратот да се развиваат од обете страни.

Во спротивно, мускулите од едната страна може да се развијат помалку, што може да предизвика да имаат проблеми со вртењето на главата.

Не го поддржувате нивниот грб

Не држете го бебето само за задникот и главата.

Прво, постои ризик дека може да падне, а второ, ‘рбетот е преоптоварен поради недостаток на соодветна поддршка за грбот.

Затоа, со едната рака треба да го поддржувате грбот, а со другата главата.

Држење на бебето кон надвор

Не е добро да го носите бебе свртено од вас, бидејќи тоа ја отежнува контролата.

Исто така, создава притисок врз ‘рбетот и не ги поддржува екстремитетите правилно, исто како кога се носи неправилно во носилка.

Затоа, подобро е да го држите свртено кон градите.

Обрнете внимание и проверете дали ги поддржувате неговите нозе и грбот.

[better-ads type='banner' banner='999' ]