Деца, пари, подароци…

Во пресрет на празниците, сигурно и вие си ја ‘чукате’ главата размислувајќи што да им подарите на своите, но и на децата на вашите најблиски. Притоа, не заборавајте на еден важен факт: децата се едноставни суштества со чисто срце кои повеќе ќе се радуваат на времето поминато со вас, отколку на кој било друг подарок.

0
219

Кога станува збор за Божиќни и новогодишни подароци, една од главните грижи на родителите е дилемата што да им подарат на своите деца. За да ви ја олесниме работата, најдовме неколку факти за децата, подароците, нивната парична вредност, парите…

Да го оставиме за момент Божиќното дарување и да се вратиме во реалниот свет и да се обидеме да разбереме.

До предучилишна возраст, децата не се секогаш во можност да ја разликуваат реалноста од измислениот свет. Нивната фантазија е тогаш најинтензивна и треба најмногу да се охрабрува најмногу. Сепак, секогаш треба да се осигурате дека играта во светот на фантазиите не ги надминува границите на безбедно и дозволено. Исто е и со парите, играчките и скапите подароци. Детето не е во состојба да прави разлика помеѓу вистинската финансиска вредност на подарокот или облеката. Во нивните преференци, тие се потпираат на надворешните стимулации од околината, а на нив влијаат и пријателите од градинка, училиште, како и од најблиските, родителите, бабите и дедовците, и други блиски роднини кои поминуваат време со детето, и стануваат важен фактор во воспитувањето и образованието, стекнувањето на одредени знаења и искуства со детето.

Наградување на вашето дете со пари

Многу е важно да се сфати овој метод во неговата суштина. Наградувањето на детето е позитивна практика, која му ја покажува на детето важноста на неговите или нејзините „добри дела“ во секојдневниот живот. На пример, не е лошо да му се даде награда за средување на собата или за уредно наредени играчки или да се извршат некои активности што, во зависност од возраста на детето, ќе се претворат во добри работни навики во иднина. Работните навики развиени кај детето во порана возраст имаат позитивен ефект врз подоцнежниот живот, првенствено на училиште, а подоцна и на други животни навики. Се разбира, вреди да се награди напорот што детето го покажува преку позитивна пракса, и секако дека таквата награда може да биде и во пари, сепак, сумата што ќе му ја донирате на детето треба да биде симболична, а пофалбите, бакнувањето и прегратката во тој момент се многу позначајни и поважни. Зошто? Токму затоа што да се има близок контакт со некој близок, значи многу повеќе за детето отколку сите пари на овој свет. Емоционалниот контакт со детето создава утеха, чувство за прифаќање на неговите или нејзините постапки и поттик да ги повтори за да ја развесели личноста што ја сака.

Но, да се вратиме на наградувањето на детето со пари. Секое охрабрување на детето е продуктивно, а охрабрувањето на детето со пари е една форма на штедење. На пример, за кое било дело што некое дете го сторило за кое сметате дека е достојно за награда, наградете го детето и сместете ги заедно паричките во неговата касичка или во обична тегла. Организирајте со вашето дете да купи нешто што тој или таа сака да го купи со собраните пари или да ја ставите заштедата во банка. Разговарајте со вашето дете за заштедата и инвестирање во некои важни работи, наместо да ги потрошите веднаш за купување играчка, чоколадо или друга форма на краткорочно задоволство, и ќе ја развивате кај вашето дете свеста за важноста на парите и за тоа како да располага со нив. Така, на пример, можете да се договорите со вашето дете да собере пари за идно патување, за неговата иднина, но и да биде тоа благородна помош за семејство или личност што имаат потреба од нив. Верувајте, децата ќе ви бидат поблагодарни отколку да ги потрошите парите за играчка или друга материјална работа, што веќе утре нема да им биде интересна.

Наградување на вашето дете со нова играчка и подароци за празниците

Не постои личност која не сака подароци. Љубовта кон подароците нема старост, пол или материјални граници. Секој сака да прима подароци, и сите со задоволство ги отвораат, чекајќи со нетрпение да видат што се крие во шарената хартија. Сите, особено децата.

Основната разлика помеѓу дете и возрасен е во тоа што децата од предучилишна возраст не се свесни за финансиската вредност на подароците што ги отвораат во тој момент. За детето е нејасно колку вреди подарокот, но не е ни важно што ќе најдат во пакетот завиткан со шарена украсна хартија. Детето не го разбира концептот на вредност, за него најголем подарок е самото одвиткување на подарокот. Ова е причината зошто некогаш детето најмногу игра со најобични секојдневни нешта (тесто, чинии, лажици …) и ги занемарува најскапите играчки по само неколку минути. Затоа, обидете се да поминете повеќе време со вашето дете во периодот пред Божиќ. Одвојте време од денот да правите честитки и подароци за бабите и дедовците и другите блиски. Покажете му дека подарокот не е само скапа играчка, дека носи многу посентиментална вредност. И не заборавајте го фактот дека сте најважната и најинтересна ‘играчка’ на вашето дете, играчка која никогаш не ја губи својата вредност.

Не претерувајте со скапи Божиќни подароци за деца, нека бидат поскромни и нека не го надминуваат буџетот што си го поставивте за нивно купување на некое патување, нека биде нешто ќе остави белег кај детето засекогаш, во форма на убави спомени.

Фото: Pixabey

[better-ads type='banner' banner='999' ]