Доктор открива како да го препознаете аутизмот кај малите деца

Аутизмот е нарушување кое се јавува како резултат од пореметен развој на мозокот. Аутиститите имаат тешка интеракција со општеството и најблиските. За нив е потешко отколку за здравите луѓе да се реализираат и да се дружат. А причината е во особеностите на нивната ментална активност.

0
297

Аутистичните лица имаат добро дефиниран и ограничен спектар на интереси, како и повторливи активности. Знаците на аутизам почнуваат да се покажуваат уште во раното детство.

Како да ги препознаете и кои се тие? За ова зборува украинскиот педијатар Евгениј Комаровски.

За жал, нема познати случаи на целосно закрепнување од аутизам. Но, познато е дека раните бихевиорални и когнитивни интервенции можат да му помогнат на детето да стекне некои вештини за самопомош и социјална интеракција.

Знаци на аутизам кај децата

Комаров ги идентификува следниве знаци и симптоми на аутизам кај деца:

Неможност или неподготвеност да се прилагодат на промените
Неразбирање на опасни ситуации
Чуден однос кон предметите
Хиперактивност или пасивност
Недостаток на говор или слаб развој
Смеа или плачење без причина
Преосетливост или слаба осетливост на туѓи звуци
Злоупотреба на играчки
Неможност да се најде заеднички јазик со другите

„Овие знаци се релевантни за деца постари од две години. Но, дури и ако вашето дете сè уште не наполнило две години и нешто ве мачи во неговиот развој, консултирајте се со доктор“, вели Комаровски

На аутистично дете треба и може да му се помогне. Како да го направите тоа, може да каже само лекар по дијагнозата бидејќи тоа бара индивидуален пристап. Но, целта на лекувањето е општа и се состои во ублажување на стресот во семејството во кое живее детето, подобрување на квалитетот на животот и функционалната независност на аутистичните лица.

Во мал процент на случаи, ремисија се јавува во детството, што доведува до повлекување на дијагнозата на нарушувањето од аутистичниот спектар. Затоа е толку важно да се лекува и поддржува такво дете.

Вклучете се во развојот на вашето дете, без оглед дали има дијагноза на ран детски аутизам или не. Секое бебе е зависно од возрасно лице и потребна му е грижа и љубов.

Фото: Pixabay

loading...