Еве зошто никогаш да не им кажувате на децата дека не можете да си дозволите нешто

„Не можеме да си го дозволиме тоа“ е вообичаена фраза што ја кажуваат родителите кога нивните деца бараат од нив да им купат играчка или нешто друго во продавниците. Финансиската експертка Лејси Филипич вели дека иако е вообичаено, тоа може да има несакани последици за вашите деца и нивниот однос кон парите.

0
260

Повеќето луѓе донесуваат одлуки за располагање со својот буџет скоро секој ден. Покрај тоа, тие често забележуваат нешто што би сакале да го поседуваат, но потоа се убедуваат самите себе дека не можат да си го дозволат тоа.

Додека се обидувате да се убедите самите себе во вистинитоста на ова тврдење, многумина сметаат дека на своите деца, додека ве молат да им купите одредена работа, никогаш не треба да им кажете дека не можете да си дозволите нешто.

Децата би требало да имаат можност да донесуваат одлуки.

Користењето зборови како „не може“ го елиминира нивниот избор. Тоа е кратенка што често ја користиме за да ѝ ставиме крај на уште една исцрпувачка расправа, но не е добра.

Наместо тоа, сакаме децата да ги препознаат финансиските можности што им се на располагање. Сакаме да препознаат дека работите им се на дофат на рацете – дури и луксузни предмети. Но, што е најважно, сакаме да научат да донесуваат добри одлуки во врска со управувањето со парите. Односно, да знаат дека имаат можност да купат нешто, но дека мора да донесат мудра одлука за тоа дали е тоа правилно и потребно.

Кога едноставно ќе им кажете „не може“, несвесно им ја одземате можноста да донесат правилна одлука.

Наместо тоа, обидете се да вежбате различни објаснувања и да поттикнете свесно донесување одлуки. Може да се обидете да кажете работи како што се:

„Тоа не се вклопува во нашиот план за купување/трошење пари“.

„Ако го купиме тоа, ќе мора да се откажеме од XY нештата“.

„Мислам дека тоа не е добар начин да ги потрошиме парите“.

Кога водите такви разговори со други возрасни, но пред вашите деца, им помагате на децата да научат како да ги разбираат финансиите, но и како да управуваат со нив, објаснува за Кидспот финансиската експертка Лејси Филипич.

Фото: Freepik

loading...